پتانسیلهای بازار اخیرا توجه بسیاری را به خود جلب کرده و افراد زیادی به دنبال کسب درآمد و ورود به فارکس هستند. با این وجود تعداد کمی از کسانی که شروع به معامله در فارکس میکنند، برای تبدیل شدن به یک معاملهگر حرفهای وقت و هزینه لازم را صرف میکنند. طی سالهای اخیر معاملات فارکس نسبت به قبل آسانتر شده؛ زیرا امکان معامله از طریق اینترنت فراهم شده است. با این حال همچنان بسیاری از معاملهگران تازهکار بازار فارکس ضررهای زیادی را متحمل میشوند.
فارکس یک بازار هیجان انگیز است. در واقع بازار ارز فعالترین و بزرگترین بازارهای مالی از نظر حجم معاملات در جهان است. با استفاده از اهرم حرکت قیمت جفت ارزهای مختلف، میتوانید در کوتاه مدت بازده خوبی ایجاد کنید. با این حال، بازار فارکس میتواند ماهیت بسیار پرنوسانی داشته باشد و شما را ملزم میکند که تصمیمات معاملاتی دقیق و به موقع بگیرید. بنابراین، به عنوان یک مبتدی، معامله در چنین محیطی ممکن است در ابتدا سخت به نظر برسد. اگر ورود به فارکس برای شما جالب است، با این مقاله همراه باشید تا بیشتر با پیشنیازهای ورود به فارکس و موفقیت در این بازار آشنا شویم.
برای ورود به بهترین بروکرهای فارکس می توانید از این لینک کمک بگیرید.
بازار فارکس چیست؟
قبل از هرچیزی برای ورود به بازار فارکس باید با ماهیت این بازار بیشتر آشنا شوید. بازار فارکس به شرکتکنندگان، مانند بانکها و افراد، امکان خرید، فروش یا مبادله ارزها را میدهد. بازار ارز خارجی (فارکس) بزرگترین بازار مالی در جهان است و از بانکها، شرکتهای تجاری، بانکهای مرکزی، شرکتهای مدیریت سرمایه، صندوقهای تامینی، بروکرهای خردهفروشی فارکس و سرمایهگذاران تشکیل شده است. بروکرهای فارکس بهعنوان بازارساز عمل میکنند و قیمتهای خرید و فروش را برای جفت ارزهای متفاوت تعیین میکنند.
بازار فارکس از دو سطح تشکیل شده است:
- بازار بین بانکی
- بازار خارج از بورس یا فرابورس (OTC)
بازار بین بانکی جایی است که بانکهای بزرگ ارزها را برای اهدافی مانند پوشش ریسک، از طرف مشتریان خود معامله میکنند. از سوی دیگر، بازار فرابورس جایی است که افراد از طریق پلتفرمهای آنلاین و بروکرها معامله میکنند.
ارزهای فارکس به صورت جفت معامله میشوند. وقتی در بازار فارکس معامله میکنید، در واقع یک ارز را با ارز دیگری مبادله کردهاید. برای مثال، هنگام خرید جفت ارز یورو/دلار (EUR/USD)، شما ارز یورو را خریده و دلار آمریکا را میفروشید. در نتیجه، اگر ارز یورو در برابر دلار افزایش قیمت داشته باشد، ارزش پوزیشن معاملاتی شما نیز افزایش خواهد یافت. برعکس، اگر ارزش یورو در برابر دلار ضعیف شود، به همان نسبت، پوزیشن معاملاتی شما نیز کاهش قیمت را تجربه میکند.
بازارهای ارز هرگز به صورت مطلق تغییر قیمت ندارند؛ در واقع برای افزایش یک ارز، ارز یا ارزهای دیگر در مقابل آن تضعیف میشود. همه ارزها نمیتوانند همزمان افزایش داشته باشند. معاملهگران فارکس بررسی میکنند که یک ارز در برابر ارز دیگری افزایش قیمت دارد یا کاهش، سپس آن جفت ارز را بر این اساس معامله میکنند تا از تغییرات قیمتی سود ببرند.
تاریخچه بازار فارکس
تا جنگ جهانی اول، ارزها به فلزات گرانبها مانند طلا و نقره متصل بودند. سپس، پس از جنگ جهانی دوم، این سیستم فروپاشید و قرارداد برتون وودز (Bretton Woods) جایگزین آن شد. ارزها اکنون در انتخاب پشتوانه خود آزادند و ارزش آنها بر اساس عرضه و تقاضا در بازارهای بینالمللی تعیین میشود. این توافق منجر به ایجاد سه سازمان بینالمللی برای تسهیل فعالیتهای اقتصادی در سراسر جهان شد:
- صندوق بینالمللی پول (IMF)
- توافقنامه عمومی تعرفهها و معامله (GATT)
- بانک بینالمللی بازسازی و توسعه (IBRD)
انوع بازار فارکس
فارکس سه نوع بازار کلیدی دارد. این بازارها شامل بازار نقطهای یا اسپات (Spot)، بازار فوروارد (Forward) و بازار فیوچرز (Futures). قبل از ورود به فارکس باید با این بازارها آشنا باشید.
بازار اسپات (Spot)
این بازار شامل مبادله فوری ارز بین خریداران و فروشندگان، با نرخ ارز فعلی، است. بازار اسپات بخش عمدهای از معاملات ارز را تشکیل میدهد. شرکتکنندگان اصلی بازار اسپات شامل بانکهای تجاری، سرمایهگذاری، مرکزی و همچنین بروکرها و سفتهبازان است. بانکهای بزرگ تجاری و سرمایهگذاری بخش عمدهای از معاملات اسپات را تشکیل میدهند و نه تنها برای خود بلکه برای مشتریان نیز معامله میکنند.
به صورت کلی، بازار اسپات جایی است که ارزها بر اساس قیمت معاملاتی آنها خرید و فروش میشوند. این قیمت توسط عرضه و تقاضا تعیین شده و بر اساس عوامل مختلفی محاسبه میشود، مانند:
- نرخهای بهره جاری
- عملکرد اقتصادی
- عوامل ژئوپلیتیکی
- حدس و گمان قیمت
بازار فوروارد (Forward)
بازار فوروارد یک قرارداد خصوصی بین دو طرف برای خرید ارز در تاریخی در آینده و با قیمت از پیش تعیینشده در بازارهای فرابورس است. در بازار فوروارد، قراردادها در فرابورس بین دو طرف، با شرایط توافقی، خرید و فروش میشود. هنگام شروع معامله، هیچ ارزی مبادله نمیشود. دو طرف ممکن است شامل شرکتها، افراد، دولتها یا غیره باشند. بازارهای فوروارد، معمولا برای پوشش ریسک استفاده میشوند. از طرفی، بازارهای فوروارد، فاقد معاملات متمرکز بوده و نسبتاً نقدشونده نیستند؛ زیرا فقط دو طرف در معامله وجود دارد. همچنین در این نوع معاملات، ریسک طرف مقابل نیز وجود دارد.
بازار فیوچرز (Futures)
معامله فیوچرز یک توافق استاندارد بین دو طرف برای تحویل ارز در تاریخی از آینده و با قیمت از پیش تعیینشده است. معاملات فیوچرز به صورت فرابورس نیست. در بازار فیوچرز، قراردادهای فیوچرز بر اساس اندازه استاندارد و تاریخ تسویه در بازارهای کالای عمومی، مانند بورس کالای شیکاگو (CME) خرید و فروش میشوند.
بازارهای فیوچرز از نظر عملکرد پایه، تا حدودی مشابه بازاراهای فوروارد هستند. با این حال، تفاوت بزرگی میان این دو بازار وجود دارد. بازارهای فیوچرز از مبادلات متمرکز استفاده میکنند. به لطف مبادلات متمرکز، هیچ خطری برای طرف مقابل وجود ندارد. این موضوع باعث شده تا بازارهای فیوچرز، به نسبت بازارهای فوروارد، نقدینگی بالاتری داشته باشند.
بازار آپشن (Option)
برخلاف بازارهای اسپات، فوروارد و فیوچرز، معامله در بازار آپشن با ارزهای واقعی معامله انجام نمیشود. در عوض، این بازار با قراردادهایی سر و کار دارد که نشاندهنده ادعاهایی نسبت به نوع ارز، قیمت مشخص برای هر واحد و تاریخ تسویه حساب است.
بروکر فارکس چیست؟
یکی از عوامل مهم برای ورود به فارکس، ساخت حساب در یک بروکر مناسب است. بروکر فارکس، تریدر را به بازار معاملات متصل میکند. امکان انجام معامله بدون بروکر در بازار فارکس وجود ندارد و تنها یک بروکر میتواند امکان دسترسی شما به بازار ارزها و خرید و فروش آنها را فراهم کند. اگر میخواهید در بازار فارکس موفق شوید و بهترین راه را برای ورود به فارکس انتخاب کنید در وهله اول باید بروکر مناسبی را برای معاملات خود در نظر بگیرید.
بروکرها یکی از اصلیترین اعضای فعال در بازار مالی فارکس هستند که بستر معاملات را برای کاربران خود فراهم میکنند. نقدینگی و گردش مالی بازار فارکس بالاست و به همین دلیل جذابیت زیادی بین تریدرهای بازارهای مالی دارد. این محبوبیت و فرصت مناسب برای کسب سود باعث شده تا بروکرهای متفاوت، به منظور جذب مشتری و بهبود معاملات، خدمات خوبی را به کاربران خود ارائه دهند. بروکرهای فارکس در ازای ارائه خدمات مالی و انجام معاملات کاربران، کارمزد، اسپرد یا کمیسیون دریافت میکند. بروکر فارکس علاوه بر فراهم کردن بستر خرید و فروش دارایی، امکانات دیگری نیز به کاربران ارائه میدهند.
بروکر مناسب برای ایرانیان
بروکرهای زیادی برای معامله در بازار فارکس وجود دارد که بسیاری از آنها از امنیت بالایی برخوردار بوده و طرفداران زیادی در سراسر دنیا دارند. با این وجود، به دلیل تحریمهای موجود علیه کاربران ایرانی، بسیاری از بروکرهای امن و محبوب دنیا به کاربران ایرانی خدماتی ارائه نمیدهند. از این رو، کاربران ایرانی باید از بروکرهایی استفاده کنند که توسط نهادهای سختگیر تنظیم نمیشوند. نظرات کاربران ایرانی را بخوانید و بروکری پیدا کنید که به ایرانیان خدمات ارائه داده و به خوبی از زبان فارسی پشتیبانی کند.
اصطلاحات فارکس و معنای آنها
بعد از ورود به فارکس، خیلی زود با برخی اصطلاحات و واژههای پرکاربرد این بازار رو به رو میشوید. یکی از مراحل مهم برای ورود به فارکس، آشنایی با اصطلاحات پرکاربرد آن است. برخی اصطلاحات بین بازارهای مالی متفاوت یکسان بوده و برخی نیز مختص بازار فارکس است. بهتر است قبل از ورود به فارکس با اصطلاحات اولیه این بازار آشنا شوید.
ارز (Currency)
یکی از اولین کلماتی که با آن برخورد خواهید داشت، ارز یا Currency است. ارزهای دنیا در بازار فارکس معامله میشوند. چند نمونه از ارزهای مهم عبارتند از: دلار آمریکا، یورو، پوند انگلیس و ین ژاپن. این داراییها به عنوان ذخیره ارزش عمل کرده و در بازار جهانی ارز (فارکس) معامله میشوند.
جفت ارز (Currency pair)
جفت ارزهای فارکس را نمیتوان به صورت تکی در بازار معامله کرد. ارزها در بازار فارکس به صورت جفت معامله میشوند. هر جفت ارز از دو ارز تشکیل میشود:
- ارز پایه: ارز اول را ارز پایه مینامند
- ارز مظنه: دومین ارز در یک جفت ارز را مظنه مینامند
اگر شما مقداری دلار داشته باشید و بخواهید با دلار خود مقداری یورو بخرید، باید جفت ارز EUR/USD را خریداری کنید. ارز پایه شما در این معامله ارزی است که قصد خرید آن را دارید و ارز دوم (دلار) ارز مظنه شماست.
بیایید نگاهی به جفت ارزهای بازار فارکس داشته باشیم. جفت ارزها را میتوان به جفتهای اصلی، جفتهای کراس (Crosse pairs) و جفتهای اگزاتیک (Exotic pairs) گروهبندی کرد.
جفتهای اصلی (Major pairs)
این جفت ارزها حجم نقدینگی بالایی دارند. در این جفت ارزها، همیشه یک طرف دلار آمریکا است. از جفتهای اصلی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
جفتهای کراس (Crosse pairs)
در این جفت ارزها به جای دلار، از یورو، ین ژاپن و پوند انگلیس استفاده میشود. از نمونه این ارزها میتوان به جفت EUR/CAD اشاره کرد. هزینه تراکنش این جفت ارزها عموما بالا بوده و نقدینگی کمی دارند.
جفتهای اگزاتیک (Exotic pairs)
جفت ارزهای اگزاتیک از یک ارز اصلی و یک ارز در حال پیشرفت تشکیل شده است. این جفت ارزها شامل ارزهایی مانند پزو مکزیک، لیر ترکیه یا کرون چک هستند. از نمونه آنها میتوان به جفت ارز JPY/NOK اشاره کرد.
پیپ (Pip)
پیپ واحد اندازهگیری حرکت در یک جفت فارکس است. قیمت پیپها با توجه به زمان و مقدار معامله متغییر است. برای مثال، اگر قیمت یک جفت ارز برابر با 1.2669 باشد و ارزش آن تا 1.2675 افزایش داشته باشد، این افزایش برابر با 6 پیپ بوده است. پیپ، تغییر را در چهارمین رقم اعشار اکثر جفت ارزها را نشان میدهد.
پیپت (Pipette)
هر پیپت برابر با 10/1 پیپ است. یک پیپت به پنجمین رقم اعشار اکثر جفتها اشاره دارد. لازم به ذکر است که در جفت ارز ین، پیپت به سومین رقم اعشار اشاره دارد.
لات (Lot)
معاملات در بازار فارکس، به صورت لات انجام میشود. هر لات استاندارد برابر با 100,000 واحد ارز پایه است. اگر حساب تریدری کوچکتر باشد میتواند با مینی لات (mini-lot) و ماکرو لات (micro-lot) معامله کنند. برای مثال در معامله با دلار آمریکا، مینیلات برابر با 10,000 دلار و هر میکرولات، 1,000 دلار است.
اسپرد (Spread)
این اصلاح اشاره به مبلغی دارد که بروکر در ازای خدمات خود دریافت میکند. اسپرد شامل تفاوت بین قیمتهای خرید/فروش (Bid/Ask) است که به معاملهگران ارائه میشود. مقدار کمتر اسپرد در یک بروکر به معنای کم بودن تفاوت بین قیمت خرید و فروش در یک بروکر است.
اهرم یا لوریج (Leverage)
لوریج یا اهرم، قدرت معاملاتی بیشتر و مدیریت بهتر پوزیشن را به معاملهگر میدهد. این اصطلاح راهی برای افزایش پوزیشن معاملاتی در بازار FX است. یک تریدر با سرمایه محدود، میتواند حجم معامله بیشتری انجام دهد. این قابلیت میتواند منجر به سود و زیان بیشتر شود و استفاده از اهرم هم سود و هم زیان شما را افزایش میدهد.
مارجین (Margin)
مارجین اساساً مقدار پولی است که یک معاملهگر برای انجام معامله و حفظ پوزیشن معاملاتی باید ارائه دهد. این مقدار هزینه تراکنش نیست، بلکه سپردهای است که بروکر در زمانی که معامله فارکس باز است نگه میدارد. در معاملات لوریجدار، بروکر شما بخشی از اندازه حساب معاملاتی را به عنوان وثیقه در نظر میگیرد. اندازه این وثیقه به نسبت اهرمی معامله شما بستگی دارد.
اگر در یک معامله، حساب تریدر به کمتر از مورد نیاز برای حفظ یک پوزیشن برسد، او یک کال مارجین (margin call) دریافت کرده و از او خواسته میشود که به حساب خود پول واریز کند یا پوزیشن باز خود را ببندد.
پلتفرمهای معاملاتی
برای معامله در بازار فارکس، بروکر یک پلتفرم معاملاتی در اختیار شما قرار میدهد تا معاملات خود را انجام دهید. متاتریدر 4، بهترین پلتفرم معاملاتی برای مبتدیان و معاملهگران با تجربه در نظر گرفته میشود. در ادامه نگاهی به ویژگیهای پلتفرمهای معاملاتی خواهیم داشت.
متاتریدر 4
پلتفرم متاتریدر 4 انتخاب مناسبی برای تریدرهای فارکس است. این پلتفرم، انواع متفاوتی از سفارشها را به کاربران ارائه میدهد. ویژگیهای این پلتفرم آن را به انتخاب مناسبی برای کاربران تبدیل کرده است.
- 30 اندیکاتور تکنیکال
- طیف گستردهای از بروکرهای سازگار
- 31 ابزار گرافیکی
- 9 تایم فریم
- 3 نوع نمودار
- 4 نوع سفارش معلق
متاتریدر 5
متاتریدر 5، نسخه پیشرفتهتر متاتریدر 4 است. این نسخه شاخصها، بازههای زمانی و ابزارهای آزمایش استراتژی بهروز بیشتری دارد.
- تقویم اقتصادی یکپارچه
- 38 اندیکاتور تکنیکال داخلی
- 44 ابزار گرافیکی
- 21 تایم فریم
- 6 نوع سفارش معلق
آر تریدر (R Trader)
پلتفرم Rtrader نیز یکی از گزینههای افراد برای معامله در بازار فارکس است. افرادی که به پلتفرمهای متاتریدر دسترسی ندارند، میتوانند از پلتفرم آر تریدر برای معاملات خود استفاده کنند.
سی تریدر (cTrader)
سی تریدر (cTrader) از پلتفرمهای محبوب در زمینه ECN است؛ زیرا کاملا توسط معاملات خودکار و شاخصهای تکنیکال پشتیبانی میشود. لایننس پلتفرم cTrader بسیار گرانتر از لایسنس متاتریدر 4 و متاتریدر 5 است؛ اما با این حال بسیاری برای معاملات خود سیتیدر را انتخاب میکنند.
آموزش ورود به فارکس
معاملات فارکس نیاز به درک اصول اولیه معاملات، یافتن یک بروکر قابل اعتماد، باز کردن یک حساب آزمایشی، یادگیری نحوه تحلیل بازار، توسعه یک برنامه معاملاتی، شروع معاملات و نظارت بر معاملات شما دارد. اگر به تازگی قصد ورود به فارکس را دارید، طبیعی است که وقتی برای اولین بار معاملات را شروع میکنید، احساس گیجی و سردرگمی کنید؛ اما نباید زود ناامید شوید. همچنین ضروری است که با کسب تجربه به یادگیری و تطبیق استراتژیهای خود ادامه دهید.
بازارهای معاملات فارکس 5 روز هفته باز هستند. زمان باز یا بسته شدن مشخصی در بازارهای معاملات فارکس وجود ندارد. قیمت باز شدن، قیمتی است که بازارهای معاملات فارکس در آن باز هستند و قیمت بسته شدن، قیمتی است که بازار در آن بسته میشود. با دنبال کردن مراحل ذکر شده در زیر، میتوانید تجربه معاملاتی خود را در ارزها به شیوهای روان و کارآمد شروع کنید.
شناخت اصول اولیه بازار و انتخاب ارز
قبل از ورود به فارکس، مهم است که درک خوبی از اصول اولیه این بازار داشته باشید. این اصول شامل درک اصطلاحات، انواع مختلف جفت ارز و نحوه عملکرد بازار فارکس است. میتوانید منابع، دورهها یا کتابهای آنلاین زیادی در این زمینه پیدا کنید. وقتی نوبت به معامله ارزها میرسد، اولین قدمی که باید به عنوان یک مبتدی انجام دهید، کسب اطلاعات لازم درباره بازار است. اگرچه بازار فارکس به شیوهای بسیار شبیه به بازار سهام عمل میکند؛ اما عوامل موثر در حرکت ارزها متفاوت است.
به عنوان مثال، یکی از عوامل متعددی که بازار ارز را هدایت میکند، جغرافیای سیاسی مرتبط به یک ارز است. حتی یک مورد کوچک میتواند یک اثر موج دار ایجاد کند که به شدت بر بازار فارکس تأثیر بگذارد. بنابراین، به عنوان یک مبتدی در معاملات فارکس، مهم است که به طور کامل عوامل مختلف موثر بر بازار فارکس را تجزیه و تحلیل کرده و بشناسید.
برای ورود به فارکس، باید به یک اتصال اینترنتی قابل اعتماد با بدون قطعی دسترسی داشته باشید تا از طریق یک بروکر آنلاین معامله کنید. همچنین برای اجرای یک پلتفرم معاملاتی باید به یک گوشی هوشمند، تبلت یا لپ تاپ دسترسی داشته باشید. اگر در حین معامله، اینترنت شما ضعیف یا قطع شود؛ اگر بازار بر خلاف جهت معامله شما حرکت کند، ممکن است منجر به ضررهای نامطلوبی شود. نکته مهم دیگری که باید بدانید این است که ارزها به صورت جفتی، و نه به صورت تکی، معامله میشوند. برخی از جفت ارزهای مورد معامله در جهان عبارتند از:
USD – GBP ،JPY – USD ،USD – EUR و USD – INR
انتخاب بروکر مناسب
دروازه ورود شما به بازار فارکس از طریق یک بروکر فارکس است. برای ورود به فارکس، باید یک بروکر فارکس مناسب با امکانات خوب پیدا کنید. یک بروکر فارکس معاملات شما را به بازار بین بانکی و تامینکنندگان نقدینگی ارسال میکنند تا شما را با سایر خریداران و فروشندگان مرتبط کنند. از آنجایی که آنها سرمایه شما را نگه میدارند و معاملات شما را انجام میدهند، باید مطمئن شوید که بروکر انتخابی شما از کیفیت بالایی برخوردار است. بروکر شرکتی است که دسترسی شما به بازار فارکس و انجام معامله را فراهم میکند.
انتخاب بروکر فارکس مناسب به اندازه آشنایی با نحوه معامله ارز مهم است. همه بروکرها سطح یکسانی از خدمات را ارائه نمیدهند و همه آنها تحت نظارت نیستند. بنابراین، برای شما ضروری است که مدتی را صرف بررسی بروکرهای مختلف ارائه دهنده خدمات معاملات فارکس کنید. یک بروکر فارکس ایدهآل باید فرآیند افتتاح حساب آسان، پلتفرم معاملاتی ساده، پشتیبانی از مشتری و کارمزد تراکنش پایین داشته باشد.
هنگام ارزیابی یک بروکر، حتما تاریخچه مشکلات آن را بررسی کنید. شما باید به دنبال بروکری باشید که قوانین مناسب و شهرت خوبی داشته باشد، اسپرد پایین ارائه دهد و پلتفرم معاملاتی متناسب با نیازهای شما داشته باشد. بروکرهایی که قطعیهای کوتاه مدت دارند یا کلا سابقه قطع شدن ندارند همیشه باید مورد توجه قرار گیرند. از آنجایی که معاملات فارکس با نوسانات زیادی همراه است، بروکر شما باید زمان اجرای معاملات و پاسخهای سریعی داشته باشد.
چگونه یک بروکر مطمئن انتخاب کنیم؟
شما باید زمان خوبی را برای تحقیق و یافتن بهترین بروکر اختصاص دهید. تجربیات کاربران را بخوانید و درباره امکانات آن تحقیق کنید. هنگام انتخاب یک بروکر خوب برای ورود به فارکس، سوالات زیر را از خود بپرسید:
- آیا توسط یک نهاد مالی نظارت میشود؟
- آیا پول شما بیمه و محافظت میشود؟
- خدمات مشتری آنها چگونه است؟ آیا به راحتی قابل دسترسی است؟
- آیا آنها با یک پلتفرم معاملاتی قابل اعتماد کار میکنند؟
تعیین اهداف مالی
هنگامی که یک حساب معاملاتی فارکس در یک بروکر معتبر باز کردید، گام بعدی این است که روی اهداف مالی خود کار کنید. شرایط خود را در نظر بگیرید و بر اساس آن اهداف خود را مشخص کنید. قبل از خرید و فروش ارزهای واقعی، ایده خوبی است که ابتدا اهداف مالی خود را مشخص کنید.
به عنوان مثال، میتوانید برای هر معامله فارکس، یک هدف مشخص کنید. همچنین میتوانید اهدافی را به صورت روزانه یا ماهانه تعیین کنید. ایجاد این اهداف میتواند به شما در ارائه یک برنامه معاملاتی و برنامهریزی بهتر معاملات کمک کند؛ که در نهایت شما را به یک معاملهگر بهتر تبدیل میکند. ورود به معاملات فارکس بدون هدف مشخص معمولا باعث بیبرنامگی میشود و ممکن است شما را با ضرر رو به رو کند. بدون داشتن هدف، یافتن نقاط ورود و خروج مناسب در معاملات دشوار میشود و شما را در برابر نوسانات بازار و حرکت نامطلوب بازار آسیبپذیر میکند.
علاوه بر مشخص کردن هدف، هنگام ورود به فارکس باید نحوه تحلیل بازار را بیاموزید. دو نوع تحلیل اصلی تحلیل وجود دارد:
- تحلیل فاندامنتال (fundamental)
- تحلیل تکنیکال (technical)
تحلیل بنیادی شامل بررسی رویدادهای اقتصادی و اخباری است که میتواند بر قیمت ارز تأثیر بگذارد، در حالی که تحلیل تکنیکال شامل استفاده از نمودارها و سایر ابزارها برای تجزیه و تحلیل حرکت قیمت است. بعدا این دو نوع تحلیل را بیشتر بررسی میکنیم.
تمرین با اکانت دمو (آزمایشی)
پس از تعیین اهداف مالی خود، گام بعدی در ورود به فارکس، باید تمرین معامله مجازی باشد. معامله مجازی یا آزمایشی در حساب دمو فرآیندی است که در آن شما ارزها را در یک محیط شبیهسازی شده معامله میکنید. حساب دمو یک حساب معاملاتی با پول انحصاری و متصل به بازار زنده است. در یک حساب آزمایشی میتوان تاثیر معاملات بر روی دارایی را بدون از دست دادن سرمایه بررسی کرد. قبل از ورود به فارکس و استفاده از پول واقعی برای انجام معاملات، باید با حسابهای آزمایشی تمرین کنید.
یک حساب آزمایشی به شما این امکان را میدهد که بدون ریسک از دست دادن سرمایه معاملات را تمرین کنید. بسیاری از بروکرهای فارکس یک حساب آزمایشی ارائه میدهند، که برای شما امکان تمرین معامله در فارکس را با پول مجازی فراهم میکند. این یک راه عالی برای درک نحوه عملکرد معاملات فارکس و آزمایش استراتژیهای مختلف است.
از طریق جلسات گسترده تمرین معاملات مجازی، میتوانید به سرعت به معاملات ارز دست پیدا کنید و تکنیکها و استراتژیهای معاملاتی جدید را امتحان کنید. از آنجایی که در یک حساب دمو شما واقعاً با پول واقعی معامله نمیکنید، لازم نیست نگران از دست دادن داراییهای خود در معاملات باشید. این موضوع به شما این امکان را میدهد تا دیدگاه خوبی درباره معاملات فارکس داشته باشید و استراتژیهای متفاوت را امتحان کنید.
شما باید یک پلتفرم آنلاین معاملات فارکس را دانلود کنید. یا به پلتفرم معاملاتی دسترسی داشته باشید که توسط بروکر انتخابی شما پشتیبانی شود. اکثر بروکرهای فارکس یا یک پلتفرم معاملاتی اختصاصی ارائه میدهند یا از یک پلتفرم شخص ثالث استفاده میکنند. از نمونههای محبوب این پلتفرمهای شخص ثالث میتوان به متاتریدر 4 و 5 (MetaTrader 4 & 5)، تریدینگ ویو (Trading View)، MetaQuotes.com یا نینجا تریدر (NinjaTrader) اشاره کرد.
نکاتی که باید قبل از ورود به فارکس در نظر گرفت
در حالی که معاملات فارکس را یاد میگیرید، میتوانید از منابع فراوان آنلاین استفاده کنید. به عنوان مثال، ممکن است یک آموزش ویدیویی در یوتیوب پیدا کنید، یا در لحظه معاملات یک شخص را دنبال کنید. صرف نظر از اینکه در حین آموزش خود چه اطلاعاتی جمعآوری میکنید، برخی اصول کلیدی وجود دارد که همه معاملهگران موفق باید هنگام یادگیری نحوه ورود به فارکس از آنها استفاده کنند.
نکات مهم برای ورود به فارکس
- مدیریت انتظارات: سعی کنید خیلی روی سود متمرکز نشوید. این اضطراب ممکن است قضاوت شما را مخدوش کند.
- پروفایل ریسک معاملاتی خود را مشخص کنید: بیشتر از مقداری که توانایی از دست دادن آن را دارید، سرمایه گذاری نکنید.
- یک استراتژی معاملاتی انتخاب کنید: هنگام شروع، استراتژی را انتخاب کنید که برای شما مناسب است. درباره این استراتژی اطلاعات کسب کنید. بعد از اینکه در آن مهارت پیدا کردید، شروع به یادگیری استراتژیهای جدید کنید.
- احساسات خود را کنترل کنید: هرگز اجازه ندهید احساسات تصمیمات معاملاتی شما را تحت تاثیر قرار دهد. همیشه به استراتژی خود پایبند باشید.
- از سفارشهای حد ضرر و تیک پروفیت استفاده کنید. در صورت ریزش سریع و زیاد بازار، استفاده از حد ضرر شما را از متحمل شدن ضررهای عمده محافظت میکند، در حالی که سفارش تیک پروفیت تضمین میکند که وقتی بازار بالا میرود، از سود خود بهره میبرید.
- از بازارها آگاه باشید: همیشه آنچه در بازارها اتفاق میافتد را دنبال کنید تا از روندهای فعلی یا رویدادهای بزرگ موثر بر بازار آگاه باشید.
- زیاده روی نکنید: هنگام شروع، مطمئن شوید که خود را در معرض ریسک بالا قرار ندهید. مطمئن باشید فرصتهایی را استفاده میکنید که ریسک زیادی در بر ندارند.
- در نهایت ضرر خواهید کرد: هیچ معاملهگری وجود ندارد که هیچوقت ضرر نکند. حتی بهترین معاملهگران نیز متحمل ضرر میشوند. یک معاملهگر موفق کسی است که در نهایت بیشتر از ضررش درآمد داشته باشد.
- یک برنامه معاملاتی ایجاد کنید: یک برنامه معاملاتی ایجاد کنید که تمام فعالیتهای شما در یک معامله را در بر بگیرد این برنامه به شما کمک میکند از همان ابتدا از ایجاد عادتهای بد، مانند معامله بیش از حد، جلوگیری کنید.
- بروکر مناسب انتخاب کنید: با انتخاب یک بروکر مناسب میتوانید از همان ابتدا ضررهای احتمالی بسیاری را حذف کنید.
شروع انجام معاملات فارکس
پس از اینکه مدتی با حساب آزمایشی کار کردید، میتوانید به مرور معاملات واقعی را شروع کنید. حال، چند نکته وجود دارد که باید در نظر داشته باشید. نوسانات ارزش داراییها در بازار فارکس بسیار زیاد است. بنابراین، بهتر است هنگام ورود به فارکس تنها با استفاده از کسری از کل مبلغ سرمایهگذاری خود را شروع کنید.
پس از انجام تمام مراحل قبلی، اکنون یک حساب فارکس با سرمایه مشخص دارید و آماده معامله هستید. از آنجایی که معاملات فارکس عمدتاً با لوریج یا اهرم کار میکند، میتوانید باواریز مقدار کمی پول، پوزیشنهای معاملاتی بزرگتری را انجام دهید. به لطف استفاده درست از لوریج یا اهرم در فارکس، از سود بالاتری برخوردار خواهید شد. با این حال، اگر معامله بر خلاف انتظارات شما پیش برود، با ضررهای شدید روبرو میشوید. بنابراین، ایده بهتر این است که معاملات را به آرامی و با مبلغ کمی شروع کرده و به مرور میزان سرمایه خود را افزایش دهید.
مدیریت ریسک هنگام ورود به فارکس
ابتداییترین مسئله درباره مدیریت ریسک این است که هرگز نباید بیشتر از مقداری که توانایی از دست دادن آن را دارید معامله کنید. انتخاب سرمایه برای ورود به فارکس، به مسائل مالی شخصی و نگرش شما نسبت به ریسک بستگی دارد. معاملات اغلب یک تجربه چالشی و پرفشار است. از این رو برای جلوگیری از مشکلات روحی، باید به صورت محافظ کارانه معامله کنید. این موضوع به شما کمک میکند تا بهتر با این شرایط کنار بیایید.
بیایید با بررسی یک مثال، بیشتر این موضوع را بررسی کنیم. یک قانون عاقلانه وجود دارد که میگوید نباید بیش از 1 یا 2 درصد از سرمایه خود را در هر معامله به خطر بیاندازید. بیایید با یک مثال، مدیریت ریسک 1 درصد را بررسی کنیم. حداقل اندازه معامله در بیشتر حسابها با 0.01 لات است. این مقدار اندازه تراکنش استاندارد برای هر جفت ارز و معادل 100,000 واحد ارز پایه است. فرض کنید تصمیم به خرید 0.01 لات از جفت ارز EURUSD را دارید. در این حالت، شما به ازای هر حرکت پیپ 0.1 دلار سود یا ضرر میکنید.
نحوه انجام معاملات فارکس با استفاده از مدیریت ریسک
قسمت سخت ماجرا، تعیین کمیت ریسک ناشی از یک معامله فردی در بازار پرنوسان فارکس است. به طور کلی میتوان گفت که ریسک میزان ضرری است که قبل از بستن یک پوزیشن معاملاتی، مایل به تحمل آن هستید. با این حال، در بیشتر موارد شخص ریسک را دست کم میگیرد؛ زیرا ممکن است متعاقباً نظر خود را تغییر داده و ضرر بیشتری تحمل شوید. همچنین ممکن است مواقعی وجود داشته باشد که یک بازار سریعتر از سرعت واکنش شما حرکت کند.
همیشه از حد ضرر (Stop Loss) استفاده کنید
یکی از راههای ترسیم یک خط زیر پوزیشن و تعیین کمیت ریسک، استفاده از حد ضرر یا استاپ لاس است. اما توجه داشته باشید که حد ضرر تضمین صد درصدی ندارد. استاپ لاس پس از رسیدن به سطح آن، به یک سفارش معامله در بازار تبدیل میشود. با این حال، در صورت حرکت سریع در بازار، ممکن است حد ضرر شما اجرا نشود.
فرض کنید استاپ خود را 80 پیپ دورتر قرار دادهاید. برای تخمین تقریبی، میتوان گفت که ریسک 80 پیپ 0.1 دلار به ازای هر پیپ برابر با 8 دلار است. اگر ریسک 8 دلار را به این معامله اختصاص دهیم، از آنجایی که یک معامله 1 درصد از کل سرمایه ریسک ما است، در این صورت کل سرمایه ریسک باید 8 دلار در 100 یعنی برابر با 800 دلار باشد.
اگر با استاپ لاسهای فشردهتر کار کنید، سرمایه ریسک شما حتی کوچکتر نیز میشود. اما اگر با استاپهای بیشتر یا اندازه تراکنش بزرگتر کار کنید، به سرمایه ریسک بیشتری نیاز دارید. به یاد داشته باشید که معامله موفق به معنای سود بردن در بلند مدت است. برای سود بردن در بلند مدت، نباید سرمایه خود را در کوتاه مدت از بین ببرید.
استفاده از استراتژی هنگام ورود به فارکس
بهترین و سودآورترین استراتژی برای ورود به فارکس چیست؟ واقعا هیچ پاسخ واحدی برای این سوال وجود ندارد. تعیین بهترین استراتژی از شخصی به شخص دیگر متفاوت است. این بدان معناست که شما باید شخصیت خود را در نظر بگیرید و استراتژی را تعیین کنید که برای شما مناسب است. استراتژی که ممکن است برای یک معاملهگر ایدهآل باشد، میتواند برای دیگری فاجعه باشد.
انواع مختلف استراتژی برای ورود به فارکس
وقتی صحبت از یادگیری نحوه انجام معاملات فارکس میشود، داشتن مجموعهای از استراتژیهای معاملاتی مناسب ضروری است. در ادامه چند دسته متداول استراتژیهای معاملاتی را بررسی میکنیم:
اسکالپینگ (Scalping)
این استراتژی مستلزم انجام تعداد زیادی معاملات کوتاه مدت است که گاهی اوقات طی چند دقیقه انجام میشود. هدف اسکالپرها انجام معاملات زیاد با سود کمتر (گاهی اوقات فقط چند پیپ) است. برخی از معاملهگران آن را یکی از پیشرفتهترین استراتژیهای معاملاتی میدانند. اسکالپرها معمولاً نمودارهایی با بازه زمانی پایین انجام میدهند. استراتژی معاملاتی 1 دقیقهای فارکس یک نمونه محبوب از اسکالپینگ است.
معاملات روزانه (Day trading)
این استراتژی مستلزم باز کردن و بستن معاملات در یک روز است. این نوع معاملات معمولاً چند ساعت طول میکشد. مزیت این استراتژی این است که میتوانید از تغییرات بزرگ بازار که یک شبه رخ میدهد، دور بمانید. معاملات روزانه یک استراتژی رایج معاملات فارکس برای افراد مبتدی است.
معاملات نوسانی (Swing trading)
در استراتژیهای معاملاتی نوسانی، معاملات در چند روز انجام میشود.
معاملات موقعیتی (Positional trading)
این استراتژی مستلزم دنبال کردن روندهای بلندمدت و به حداکثر رساندن سود از تغییرات بزرگی قیمت است.
انواع تحلیل معاملات در بازار فارکس
همه استراتژیهای ذکر شده در بالا و همچنین بسیاری از استراتژیهای دیگر، مستلزم تسلط بر تحلیل بازار هستند. پیش از این اشاره شد که دو نوع تحلیل اصلی وجود دارد که هنگام یادگیری نحوه انجام معاملات و ورود به فارکس باید در مورد آنها بدانید:
تحلیل تکنیکال (Technical Analysis)
تحلیل تکنیکال مطالعه الگوهای قیمت یک دارایی خاص است. هدف این است که روند قیمتها را برای پیش بینی حرکتهای آینده شناسایی کنیم. چندین روش مختلف برای شناسایی روندها و الگوها در بازار وجود دارد؛ اما بسیاری از تحلیلگران تکنیکال از الگوهای نمودار، الگوهای شمع و اندیکاتورها استفاده میکنند. تحلیل تکنیکال فقط بر قیمت فعلی یک دارایی تمرکز میکند.
تحلیل فاندامنتال (Fundamental Analysis)
این نوع تحلیل ابزاری برای تجزیه بازارهای مالی برای پیش بینی قیمت یک دارایی است. در تحلیل بنیادی فارکس، تحلیل گران بر وضعیت کلی اقتصاد و برخی عوامل مختلف دیگر مانند موارد زیر تمرکز میکنند:
- نرخهای اشتغال
- نرخ بهره
- تجارت و تولید بینالمللی
- تولید ناخالص ملی
فرض اصلی برای تحلیل فاندامنتال در فارکس و سایر بازارها این است که قیمت فعلی دارایی ممکن است ارزش واقعی آن را منعکس نکند. بر اساس تحلیل بنیادی، بازارها ممکن است یک دارایی خاص را در کوتاه مدت به اشتباه قیمتگذاری کنند. افرادی که از این تحلیل استفاده میکنند معتقدند شاید دارایی در کوتاه مدت اشتباه قیمتگذاری شود؛ اما در نهایت به قیمت صحیح خود باز میگردد. هدف از انجام تحلیل بنیادی یا فاندامنتال پیدا کردن ارزش واقعی دارایی، مقایسه آن با قیمت فعلی دارایی و شناسایی فرصتی برای معامله است.
برای ورود به فارکس چقدر سرمایه لازم است؟
با استفاده از فناوری مدرن، اکنون میتوان معاملات فارکس را با مقادیر نسبتاً کم پول، حتی تا 50 دلار آغاز کرد. با این حال، آگاهی از محدودیتهای شروع با سرمایه بسیار پایین و اینکه آیا این موضوع به پیشرفت شما کمک میکند ، بسیار مهم است. به عنوان مثال، با موجودی تنها 50 دلار، انعطافپذیری زیادی برای تغییر اندازه پوزیشن معاملاتی خود یا اجرای استراتژیهای صحیح مدیریت ریسک نخواهید داشت. برای اینکه یک معاملهگر موفق باشید، باید از قبل تعیین کنید که مایلید در هر معامله چقدر ضرر کنید.
اگر مدیریت ریسک 1 درصدی را انجام دهید، با موجودی 50 دلار، شما مجازید تا 50 سنت در هر معامله ریسک کنید. این سرمایه با توجه به اینکه کوچکترین اندازه پوزیشن یک میکرو لات است، فضای زیادی برای مانور به شما نمیدهد. این محدودیت به ویژه در معاملات روزانه صادق است، در چنین شرایطی ممکن است برای دنبال کردن استراتژی خود نیاز به باز کردن چندین پوزیشن به طور همزمان داشته باشید.
سرمایه هرکس به نوع حساب بستگی دارد. زیرا انواع حسابهای مختلف خدمات متنوعی را ارائه میدهند و به طور کلی به سپردههای اولیه متفاوتی نیاز دارند. بسیاری مقدار 100 دلار را برای شروع پیشنهاد میدهند. اگر یک استراتژی معاملاتی درست ایجاد کنید که شامل مدیریت ریسک صحیح باشد، سود شما میتواند در طول زمان به طور تصاعدی افزایش یابد و معامله میتواند به منبع درآمدی برای شما تبدیل شود. برای ورود به فارکس، اگر میتوانید ضرر 100 دلاری را تحمل کنید، باز کردن یک حساب با 100 دلار ممکن است نقطه خوبی برای شروع باشد.
جمع بندی نکات مهم درباره ورود به فارکس
اکنون که درباره نکات مهم برای ورود به فارکس آگاه هستید، باید مسیر خود را برای تبدیل شدن به یک معاملهگر فارکس شروع کنید. اگر محافظهکارانه شروع کنید و از مدیریت معقول پول استفاده کنید، برای معامله در فارکس به مقدار زیادی پول نیاز ندارید. اگر مایل به انجام کارهای مقدماتی هستید، باید بتوانید یک رویکرد و استراتژی معاملاتی مناسب انتخاب کنید.
کلید موفقیت در معامله، استراتژی معاملاتی شماست. فرقی نمیکند حساب شما 100 دلار باشد یا 100,000 دلار؛ باید به آن پایبند باشید. جنبههای کلیدی هر استراتژی صحیح، تجزیه و تحلیل و توانایی معاملهگر برای عدم انجام معاملات احساسی و توانایی پایبندی به استراتژی است. شما میتوانید از هر استراتژی معاملاتی مناسبی برای معامله در یک حساب 100 دلاری استفاده کنید.
توجه داشته باشید افرادی که در معامله فارکس موفق هستند، معمولا سخت تمرین میکنند. هر چه بیشتر تلاش کنید، احتمال موفقیت شما نیز بیشتر میشود. بنابراین، هنگامی که با یک سرمایهگذاری جدید و چالش برانگیز روبرو میشوید، باید درباره ارزی که قصد معامله آن را دارید اطلاعات بیشتری کسب کنید. بازار FX به شما این فرصت را میدهد تا فرصتهای معاملاتی را در طول شبانهروز پیدا کنید. هنگامی که اصول اولیه فارکس را درک کردید، سعی کنید دانش خود را با یک حساب دمو آزمایش کنید.
میتوانید استراتژیها و نکات فارکس را آزمایش کرده و یک برنامه معاملاتی مناسب برای خود ایجاد کنید. هنگامی که با یک استراتژی و حساب آزمایشی، مدیریت ریسک را اجرا کرده و با پلتفرم معاملاتی آشنا شدید؛ میتوانید یک حساب واقعی برای معامله داراییها در بازار فارکس باز کنید.
سوالات متداول
چگونه معاملات فارکس را شروع کنیم؟ مبتدیان میتوانند معاملات فارکس را با انتخاب یک بروکر فارکس معتبر، آموزش خود در مورد نحوه معامله در بازار فارکس با استفاده از تحلیل تکنیکال و شروع یک حساب معاملاتی آزمایشی برای معامله در یک محیط مجازی شروع کنند.
آیا 100 دلار برای شروع معاملات فارکس کافی است؟ بله، میتوانید با 100 دلار به عنوان حداقل سپرده شروع کنید. با این حال، ممکن است نتوانید تعداد زیادی معاملات بزرگ باز کنید که برای یک معاملهگر مبتدی چیز بدی نیست.
چگونه معاملات فارکس را به صورت رایگان شروع کنیم؟ شما نمیتوانید معاملات فارکس را بدون هیچ پولی شروع کنید؛ اما میتوانید با یک حساب آزمایشی شروع به تمرین کنید. این حسابها که به عنوان «معامله کاغذی» نیز شناخته میشوند، به شما در توسعه استراتژیهای معاملاتی کمک میکند.
بهترین استراتژی معاملات فارکس چیست؟ هیچ پاسخی دقیقی برای این سوال وجود ندارد. تعیین بهترین استراتژی از شخصی به شخص دیگر متفاوت است. استراتژی که برای یک معاملهگر ایدهآل است، میتواند برای دیگری عملکرد بسیار بدی داشته باشد.