شاخص RSI یکی از ابزار های تکنیکال است. این شاخص عددی بین 0 تا 100 را بیان می کند به این معنا که اگر شاخص در محدوده ای بالا 70 درصد قرار بگیرد، بازار آماده فروش و اگر شاخص در بازه 0 تا 30 درصد قرار بگیرد، بازار آماده خرید است. با صرافی ارز دیجیتال بیستکس همراه باشید تا با این شاخص آشنا شوید.
شاخص RSI چیست؟
در بازار ارز دیجیتال یک سری تکنیک هایی (شاخص RSI) برای تحلیل بازار وجود دارد. با استفاده از این پارامتر ها که یکی از آن ها شاخص RSI است، می توانیم به راحتی ارز مورد نظر خودمان را در زمان مناسب خرید و فروش کنیم.
دانستن این تکنیک ها برای کسانی که به تازگی وارد این سیستم شده اند، سخت به نظر می رسد اما برای آن که در این بازار کمترین ضرر و بیشترین سود را متحمل شویم باید این قواعد را به خوبی درک و هضم کنیم. تمام کسانی که برای اولین بار جذب این سیستم شده اند با یک سری خطوط و نمودار آشنا شدند که برایشان یک سری نا آگاهی، سردرگمی و کلافگی را بوجوده آورده است.
این ماجرا برای من هم در ابتدا همین طور بود تا زمانی که توانستم اطلاعاتی را در این حوزه بدست آورم و با هر بار سود و زیان خطوط این نمودار ها برای من هیجان انگیز تر شد. پس نگران نباشید! با ارائه اطلاعاتی صحیح و قابل فهم از این بازار های ارز دیجیتال به شما کمک می کنیم تا در مدت زمان کمی تجربه های ارزشمندی بدست بیاورید.
چگونه از شاخص RSI استفاده کنیم؟
به طور کلی تمامی پلتفرم ها از شاخص RSI برخوردار هستند. در صورتی که فعال نبود می توانید با مراجعه به بخش اندیکاتور ها از قسمت Built-ins در نمودار تریدینگ ویو آن را انتخاب کنید. وظیفه اصلی شاخص RSI این است که اطلاعاتی درباره بیش از حد فروخته شدن یا بیش از حد خریده شدن یک دارایی گران بها به ما می دهد. به نظر شما تنها استفاده از یک اندیکاتور عاقلانه است؟ شاخص RSI این امکان را به می دهد تا بدانیم که آیا در قیمت خوبی اقدام به خرید کرده ایم یا نه! و نتیجه گیری بهتری داشته باشیم. این که شاخص در منطقه اشباع (70 درصد به بالا) یا در منطقه خرید (30 درصد به پایین) قرار گرفته باشد، به معنای قطعی صعود یا سقوط نخواهد بود. در بازار ارز اتکا به یک اندیکاتور هیچ تضمینی برای پیشرفت نخواهد بود و برای آن که انتخاب و حرکت ایمن تری داشته باشیم باید از چند اندیکاتور استفاده کنیم.
شاخص RSI در ارز دیجیتال با شاخص RSI در بورس متفاوت است؟
اندیکاتور شاخص RSI مخفف عبارت Relative strength index است که به معنی شاخص قدرت نسبی می باشد. این اندیکاتور با استفاده از یک سری فرمول محاسباتی پیچیده ریاضی بدست می آید. این اندیکارتور براساس میزان تغییر قیمت انداره گیری می شود، هرچه میزان عددی این شاخص بیشتر باشد، نشانگر قوی بودن روند خرید و هرچه این مقدار کمتر باشد، نشانگر قوی بودن روند فروش است.
زمانی که معنا و مفهوم خود عبارت شاخص RSI را بدانیم به راحتی می توانیم از این مفاهیم پایه ای در بازار بورس و فارکس استفاده کنیم. تحلیلگران با تجربه و متبحری که در این زمینه در حال فعالیت هستند با استفاده از تحلیل تکنیکال در بازار بورس و ارز دیجیتال اسناد های تجاری متعدد و همچنین بازار های معاملاتی مختلف را پیگیری می کنند.
نمودار RSI از یک سینوس و دو خط افقی تشکیل شده است که بین 0 تا 100 متغیر است. در این نمودار زمانی که بازار به عددی بیشتر از 70 درصد می رسد، به معنای قوی بودن روند فروش و زمانی که به رقمی کمتر 30 می رسد به معنای فرصتی برای خرید است.
Macd چیست؟
در اواخر دهه 1970 میلادی اندیکاتور تکانه که یکی از ساده ترین و کاربردی ترین اندیکاتور ها بود، بوجود آمد و در دسترس عموم مردم قرار گرفت. تکانه یا شتاب روند، نشاندهنده سرعت یا تغییرات قیمت دارایی یا سهم است. تکانه نرخ تغییر حرکات قیمتی را در دورهای از زمان نشان میدهد و به معاملهگران در تشخیص قدرت یک روند کمک می کند.
وظیفه اندیکاتور Macd این است که اندیکاتور های دنبال کننده روند را به یک اسیلاتور تکانه تبدیل می کند. اندیکاتور Macd این قابلیت را دارد که با کسر کردن میانگین متحرک با دوره زمانی طولانیتر از میانگین متحرک با دوره زمانی کوتاهمدت تر اسیلاتوری را بوجود آورد و به طور همزمان روند و تکانه را دنبال می کند.
اندیکاتور Macd را با اعداد (12.9.26) هم نشان می دهند که البته بنا به معادله ای که انجام می شود این مقادیر قابل تغییر است، هیستوگرام اندیکاتور Macd نشاندهنده اختلاف بین اندیکاتور Macd و میانگین نمایی متحرک ۹روزه (همان خط سیگنال) است.
در زمان بالاتر بودن اندیکاتور Macd از خط سیگنال، هیستوگرام مثبت و در زمان پایین تر بودن اندیکاتور Macd از خط سیگنال، هیستوگرام منفی خواهد بود. اندیکاتور RSI برای سیگنال دهی تشخیص نواحی پیش خرید یا پیش فروش بودن قیمت استفاده می شود. اما اندیکاتور Macd اسیلاتوری است که میانگین افزایش و کاهش قیمت ها را در دوره ای معین از زمان مورد تحلیل قرار می دهد.
این دوره به صورت معمول ۱۴ روزه یا ۱۴ هفتهای و … است و مقادیر بدست آمده بین صفر تا صد بالا و پایین می رود. اندیکاتور Macd در بالا و پایین یک خط مرکزی نوسان می کند و همزمان میانگین های متحرک، همگرا، واگرا و متقاطع را بوجود می آورد. اما به علت بدون کران بودن نمودار Macd پیش خرید و پیش فروش کردن در آن کار عاقلانه ای نیست.
اندیکاتور Macd رابطه بین دو میانگین متحرک نمایی را می سنجد، حال آن که شاخص RSI تغییرات قیمتی در رابطه با قیمتهای بالا و پایین اخیر را تحلیل و بررسی می کند. برای پیشنهاد دادن یک انتخاب خوب و تکنیکال تحلیل گران هر دو این اندیکاتورها را استفاده میکنند تا تصویری بهتر را به بازار ارائه دهند.
اگر بخواهیم شباهت های این دو اندیکاتور را مورد بررسی قرار دهیم باید بگوییم که هر دوی این اندیکاتورها شتاب روند در بازار را می سنجند. اما به علت سنجش عوامل متفاوت ممکن است موارد مختلفی را گزارش کنند. برای مثال امکان دارد مقادیر اندیکاتور RSI برای دوره ای طولانی بالای ۷۰ باشد که نشان میدهد بازار نسبت به قیمت های اخیر در موقعیت پیش فروش قرار گرفته یا پایین 30 درصد باشد که به معنای آن است که بازار در موقعیت فروش قرار گرفته در حالی که اندیکاتور Macd نشاندهنده افزایش تکانه خرید است.
هر کدام از این اندیکاتورها ممکن است سیگنال تغییر روند قیمت را با نشان دادن واگرایی نسبت به قیمت، نشان دهند. اما اگر بخواهیم معایب این اندیکاتور را بررسی کنیم، باید به این اشاره کنیم که واگرایی به معنای سیگنال معکوس شدن احتمالی است. اما در واقعیت هیچ معکوس شدنی اتفاق نیفتد، اگر بخواهیم معنای واگرایی را تعریف کنیم باید به اوج و فرود های مکدی توجه کنیم که بالاتر بودن اوج و فرودهای Macd و فاصله گرفتن آن نسبت به اوج و فرودهای قیمت، نشان دهنده واگرایی است. دو نوع واگرایی خرسی و گاوی در بازار اوراق بهادار می شناسیم.
فرمول محاسبه شاخص RSI چیست؟
انتخاب واژه قدرت نسبی در این بازار ارز دیجیتال می تواند انتخاب درستی نباشد. زیرا باعث پیجیدگی و گیج شدن تحلیل گران بین مفاهیم مشابهی که در بازار بورس اوراق بهادار به کار می روند، باشد. به طور کلی قدرت نسبی معنای مقایسه بین دو چیز متفاوت را می دهد. اندیکاتور قدرت نسبی وایلدر در حقیقت مقایسه بین دو چیز متفاوت نیست و به نظر می رسد این نامگذاری گمراه کننده باشد.
برای محاسبه فرمول RSI، ابتدا RS را از تقسیم میانگین سود بر میانگین ضرر در دوره انتخابی بدست میاوریم. دوره انتخابی به صورت پیش فرض بر روی 14 تنظیم شده است که قابل تغییر است.
برای بدست آوردن میانگین سود و میانگین ضرر مراحل زیر را انجام می دهیم.
14 / جمع سود طی دوره 14 روزه = میانگین سود اولیه (First Average Gain)
14/ جمع ضرر طی دوره 14 روزه = میانگین ضرر اولیه (First Average Loss)
14/ [سود فعلی + x13 (میانگین سود اولیه)] = میانگین سود ( Average Gain)
14/ [ضرر فعلی + x13 (میانگین ضرر اولیه)] = میانگین ضرر (Average Loss)
بعد از بدست آوردن عدد RS، با قرار دادن آن در فرمول دوم عدد RSI را بدست میاوریم.
جدول اطلاعات
در این جا اطلاعاتی را درباره شاخص RSI به شکل چکیده در اختیارتان خواهیم گذاشت.
موضوع | شاخص RSI |
شاخص RSI چیست؟ | شاخص RSI یکی از ابزار های تکنیکال است که عددی بین 0 تا 100 را بیان می کند. |
کاربرد های شاخص rsi | واگرایی، تقاطع خط میانی، تغییر پارامترها به ۲۰ و ۸۰. |
چگونه از شاخص RSI در تحلیل های تکنیکال خود استفاده کنیم؟ | نتایج شاخص RSI قدرت نسبی باید با اندیکاتورهای دیگر ترکیب شود تا بتواند یک حاصل خوب داشته باشد. |
تکانه چیست؟ | تکانه نرخ تغییر حرکات قیمتی را در دوره ای از زمان نشان میدهد و به معاملهگران در تشخیص قدرت یک روند کمک میکند. |
عملکرد شاخص RSI تا چه اندازه درست است؟
برای آن که عملکرد شاخص RSI را بدانیم باید بگوییم که در تاریخ ۴ آوریل شاخص RSI تا حدود ۲۰ درصد کاهش پیدا کرد. این موضوع باعث شد تا موقعیت مناسبی برای خرید این توکن در آن زمان به وجود آید، زیرا همان طور که پیشتر گفتیم در زمانی که قدرت نسبی شاخص RSI پایین می آید، بازار اوراق برای خرید آماده می شود. سیگنال دیگری که از این شاخص میشد گرفت، در تاریخ ۷ آوریل و با رسیدن آن به حدود ۷۵ درصد بود که این بدان معناست که نمودار در رشد حداکثری قرار دارد و زمان فروش رسیده است.
در این حالت، توکن HVN وارد شرایط اشباع خرید شده بود. اما چند ساعت بعدی را مشغول تثبیت قیمت و حرکات افقی شد. برای همین موضوع پیشنهاد می شود اول از همه مفهوم شاخص RSI را به خوبی بدانیم و حرکت درست و به موقعی را انجام دهیم تا کمترین خسران به ارز ما وارد شود. اما به دلیل همین عدم ثبات بازار باید از چند اندیکاتور استفاده کنیم و فقط به یک شاخص اتکا نکنیم تا بتوانیم ارزش بها خود را بالاتر ببریم.
هر چند پس از گذشت چند ساعت (حدود ۶ ساعت) ریزش قیمت اتفاق افتاد. با این حال RSI به تنهایی یک اندیکاتور کاملا مطمئن نیست و نباید به تنهایی بر اساس آن اقدام به خرید و فروش کرد. مانند تمامی تریدر های تشنه اطلاعات دیگر، شاید شما هم، هم اکنون علاقهمند شده باشید تا درباره این توکن تحقیقات بیشتری انجام دهید و وضعیت آن را بسنجید تا بتوانید بهترین تنظیمات RSI را اجرا کنید.
در این مورد خاص با بررسی رویدادهای مربوط به HVN می توان به همکاری آن با یک باشگاه بسکتبال و مهم تر از همه ایجاد میزهای فرا بورس در چند روز گذشته اشاره کرد. استفاده از تحلیل فاندامنتال قطعا به کارتان خواهد آمد، اما استفاده از شاخص RSI به صورتهای دیگر نیز امکانپذیر است.
این شاخص به شما کمک خواهد کرد تا به نوعی از «حرارت» دارایی که دارید با خبر شوید. برای سرمایهگذاری در بورس باید بهترین تنظیمات RSI را بدانیم، علاوه بر بدست آوردن دانش و اطلاعات در زمینه شاخص RSI و همین طور آموختن تحلیل، استفاده از اندیکاتور RSI برای انجام معاملات روزانه، بسیار حائز اهمیت است.
همان طور که قبلا هم اشاره کردیم، تنظیمات پیشفرض دوره 14 روزه برای کاربران بسیار مناسب است. اما ممکن است برخی از سرمایهگذاران و یا تاجران به دلایل مختلفی از تنظیمات متفاوتی در این زمینه استفاده کنند که امری بدیهی است.
به این دلیل که آن ها با این تفکر که اگر تنظیمات دوره RSI کمتری را در نظر بگیرند، حساسیت نوسان ساز را افزایش میدهند. به این منظور که یک نوسان ساز حساس را دریافت کنند. با این حال، سرمایهگذاران در امر تنظیمات دوره RSI به 3 دسته تقسیم میشوند:
- سرمایه گذاران کوتاه مدت: این سرمایهگذاران از تنظیمات دوره کوتاه تر 9 تا 11 روز را استفاده میکنند.
- سرمایه گذاران میان مدت: این سرمایهگذاران معمولا از همان دوره 14 روزه که به طور پیشفرض انتخاب شده است استفاده می کنند.
- سرمایه گذاران بلند مدت: این نوع سرمایهگذاران تنظیمات را روی دوره های بلند تر در بازه 20 تا 30 روزه قرار می دهند.
چگونه از شاخص RSI در تحلیل های تکنیکال خود استفاده کنیم؟
شاخص RSI به شما کمک میکند تا درباره این که در قیمت خوبی اقدام به خرید کردهاید یا نه، نتیجه گیری بهتری بدست بیاورید. اما این شاخص همه تکنیک ها را در اختیار ما قرار نمی دهد. اینکه شاخص RSI در منطقه اشباع خرید منظور زیر 30 درصد یا اشباع فروش که همان بالای 70 درصد است قرار گرفته باشد، الزماً به این معنا نیست که حتما صعود یا سقوط خواهد کرد. هیچ تضمینی در این باره وجود ندارد.
نتایج شاخص RSI قدرت نسبی باید با اندیکاتور های دیگر ترکیب شود تا بتواند یک حاصل خوب داشته باشد، بازگشت روندهای محتمل را بررسی کنید. ترید کردن براساس یک اندیکاتور می توان گفت که دیوانگی محض است. روش هوشمندانه آن است که مهارت هایتان را پیرامون چند اندیکاتور و اطلاعات مختلف گردآوری کنید تا به تصویر بزرگتری از آنچه در بازار میگذرد، دست یابید.
شاخص RSI تنها یکی از چند ابزاری است که میتواند به شما در پایش بازار کمک کند. استفاده از آن در استراتژی هایتان به فهمیدن نقاط مناسب معاملات کمک میکند. RSI روش فوق العادهای است تا بدانید که چه زمانی برای وارد شدن یا خارج شدن مناسب تر است.
باید تمامی نکات نمودار را براساس خط مرکزی فرا بگیریم تا بتوانیم تحلیلات مناسبی را از شاخص RSI داشته باشیم. اما به بیان ساده همانطور که پیشتر گفتیم، شاخص RSI یک نمودار بی کران است و مادامی که نمودار به 70 درصد به بالا برسد یعنی زمان فروش آغاز شده و وقتی که به زیر 30 درصد برسد یعنی زمان خرید فرا رسیده با دانستن همین یک نکته ساده و استفاده از چند اندیکاتور مناسب می توانید به راحتی سود خوبی بدست آورید. بدیهی است که در زمان ارزانی خرید کردن و زمان گرانی فروختن سود خالص است.
کاربرد های شاخص rsi
در قسمت زیر به کاربرد های شاخص rsi اشاره شده است که عبارتند از:
واگرایی RSI
واگرایی یک سیگنال احتمالی برای بازگشت روند محسوب شود. واگرایی در اندیکاتور شاخص RSI نشان دهنده این است که اندیکاتور در جهت قیمت نوسان نمیکند. در واقع اندیکاتور و نمودار قیمت در حال تایید یکدیگر نیستند. در حالت کلی دو نوع واگرایی وجود دارد:
- واگرایی معمولی یا (RD) Regular Divergence
- واگرایی مخفی یا (HD)Hidden Divergence
این دو واگرایی خود شامل واگرایی های معمولی مثبت و منفی و واگرایی مخفی مثبت و منفی می شوند.
واگرایی مثبت و منفی زمانی اتفاق می افتد که اندیکاتور در ناحیه اشباع فروش یک کف بالاتر (مثبت) نشان می دهد. در حالی که همان حین نمودار قیمت آن را تایید نمی کند و یک کف پایینتر (منفی) را نشان می دهد، در این حالت یک واگرایی معمولی مثبت +(RD) رخ داده است و انتظار بازگشت روند هنوز وجود دارد.
اما در واگرایی معمولی منفی اندیکاتور در ناحیه اشباع خرید، یک سقف پایین تر قرار دارد در حالی که قیمت یک سقف بالاتر را تشکیل داده است و قیمت اندیکاتور را تایید نمی کند. در این حالت یک واگرایی معمولی منفی – (RD) تشکیل شده است.
تقاطع خط میانی
در واقع شاخص RSI قدرت خریداران و فروشندگان را نسبت به یکدیگر در ترازو قرار می دهد. همان طور که می دانید نقاط خرید و فروش تنها برای پیشرفت و رضایت در معاملات نیستند و تنها کاربرد و مزیت این شاخص RSI تشخیص خرید در پایین و فروش در بالا نیست، بلکه در مواقعی RSI در محدوده میانی به حالت افقی و در آمده و نوسانات کمی دارد و به حد ایده آل یعنی 30 و 70 نمی رسد.
در این شرایط تنها کافی است تا به محدوده وسط نوسانگر که تقریباً 40 تا 60 است، توجه کنید. همچنین رقابت بین خریدار و فروشنده در این موقعیت آشکار و قابل مشاهده است.
تغییر پارامترها به ۲۰ و ۸۰
موضوعی که برا تریدر ها همیشه حائز اهمیت بوده دریافت سیگنال های مشخص از نمودار ها و شاخص است. برای این که بتوانید کیفیت تحلیل ها را بالا ببرید، باید پارامتر های شاخص قدرت نسبی RSI را متفاوت کنید و سطوح 30 70 را به سطح های 20 و 80 تبدیل کنید.
البته با انجام روش گفته شده تعدادی از فرصتهای خرید و یا فروش را از دست خواهید داد. زیرا پارامتر های اعمال شده سخت گیرانه تر عمل می کنند. اما این در صورتی است که اندیکاتور های دریافت شده، ضریب اطمینان بالایی دارند.
آموزش اندیکاتور آر اس آی را از کجا دنبال کنیم؟
اندیکاتور RSI که یکی از روش های تکنیکال در بازار ارز دیجیتال و اوراق بهادار است، دسترسی ساده و کاربردی آسان دارد که فرد با مهارت متوسط هم می تواند به راحتی از آن استفاده کند. به این منظور می توانیم با یک جست و جو ساده در سایت های گوگل و یوتیوب اطلاعات پایه ای و مهم را فرا بگیریم و از آموخته هایمان برای انتخاب بهترین زمان خرید و فروش استفاده کنیم.
تاثیر شاخص RSI در پیش بینی نقاط بازگشت قیمت
یکی از مهم ترین مواردی که در آموزش شاخص RSI به افراد آموزش داده می شود دریافت سیگنال های خرید و فروش RSI و تشخیص نقاط بازگشت قیمت RSI می باشد که البته تشخیص نقاط بازگشتی با استفاده از این اندیکاتور به روش های مختلف انجام می شود که ما در ادامه به دو تا از مهم ترین روش های آن اشاره می کنیم؛ همان طور که گفته شد در این اندیکاتور سطوح بالای ۷۰ به معنای محدوده اشباع خرید می باشد و سطوح زیر ۳۰ واحد را سطوح اشباع فروش می دانند.
با توجه به نوسانات نمودار در بین این دو سطوح می توان نقاط بازگشت قیمت را تشخیص داد. به این صورت که در دوران اشباع خرید در واقع شاهد دوره ای هستیم که نمودار قیمت بدون اصلاح روند نزولی همچنان به حرکت صعودی خود ادامه می دهد. البته این حرکت صعودی به شکل افراطی و یکسویه می باشد و به همین خاطر است که در هر لحظه احتمال بازگشت بازار و بازگشت قیمت وجود دارد. این بازگشت قیمت و اصلاح های نزولی را می توان نتیجه تثبیت سود معامله گران دانست.
به همین خاطر است که میزان اصلاح نزولی ممکن است به شکل عمیق و یا به شکل محدود باشد. نکته ای که همواره باید به آن توجه داشته باشید این است که فقط با توجه به وضعیت اشباع نمی توان میزان اصلاح نزولی بازار و نقاط بازگشتی قیمت را مشخص کرد. چرا که باید دیگر جوانب بازار را نیز در نظر داشته باشید. اما با توجه به شرایط اشباع فروش نیز می توان نقاط بازگشت قیمت را مشخص کرد.
در این دوران قیمت بدون اصلاح صعودی و به شکل پیوسته به شکل قابل توجهی کاهش پیدا می کند. معمولاً هرگاه بازار حرکت نزولی و یک طرفه داشته باشد در هر لحظه احتمال وقوع بازگشت قیمت وجود دارد که البته این اصلاح صعودی به خاطر ثبیت سود فروشندگان می باشد.
استفاده از شاخص RSI در معاملات فارکس
همان طور که گفته شد یکی از مهم ترین روش های تحلیل تکنیکال در فعالیت های اقتصادی تحلیل تکنیکال RSI می باشد. چرا که این اندیکاتور یکی از بهترین روش ها برای تشخیص نوسانات بازار و تعیین نقاط ورود و خروج می باشد. به همین خاطر است که شاخص RSI در بازار فارکس، شاخص RSI در بازار ارزهای دیجیتال، شاخص RSI در تحلیل سهام بسیار پرکاربرد می باشد. به خصوص در رابطه با بازار فارکس که از ریسک بسیار بالایی برخوردار است و تشخیص بهترین نقاط ورود و خروج به بازار اهمیت بسیاری دارد.
معامله گران و تحلیلگران در بازار فارکس با استفاده از این اندیکاتور شرایط خرید و فروش را شخیص می دهند. به این صورت که هرگاه شاخص RSI در محدوده بالاتر از ۷۰ قرار گیرد به این معنا است که جفت ارز مورد نظر بیش از حد نصاب خریداری شده است. هرگاه این شاخص به محدوده زیر ۳۰ واحد نزول کند گویای فروش بیش از حد جفت ارز مورد نظر می باشد.
البته معامله گران فارکس با روش های مختلفی با توجه به این نواحی نقاط ورود و خروج را برای موقعیت های مختلف معاملاتی تعیین می کنند که مهم ترین این روش ها شامل شرایط اشباع خرید، شرایط اشباع فروش، تایید شکست و تغییر روند، استفاده از سطح پنجاه و واگرایی RSI می باشد. البته هر کدام از این روش ها توضیحات و آموزش های مفصلی دارد که ارائه آن در این مطلب امکان پذیر نیست. در صورت تمایل می توانید هر کدام از این روش ها را به طور جداگانه مطالعه کرده و بررسی کنید.
بررسی نقاط ضعف و قوت شاخص RSI
همان طور که گفته شد این اندیکاتور یک ابزار مفید در تحلیل نمودارهای RSI می باشد که با استفاده از آن تحلیلگران اقدام به شناسایی روندها با RSI و پیش بینی حرکت بازار با RSI می کنند. اما افراد در استفاده از این ابزار و گنجاندن استراتژی های معاملاتی خود در آن همواره باید نقاط قوت و ضعف آن را بدانند تا درصد خطا و اشتباه تحلیل آن ها به حداقل برسد. موارد متعددی به عنوان نقاط قوت این اندیکاتور مطرح شده اند که از جمله این نقاط قوت می توان تطبیق پذیری مناسب آن اشاره کرد.
در واقع با استفاده از این اندیکاتور می توان برای پیش بینی بازار هر جفت ارز در هر تایم فریمی استفاده کرد. به گونه ای که می توان این اندیکاتور را یک ابزار همه کاره برای افراد به خصوص افراد مبتدی و تازه کار دانست. پس اگر تحلیل گر بخواهد معاملات سویینگ یا معاملات روزانه یا اسکالپینگ را انتخاب کند در هر صورت متناسب با استراتژی و سبک معامله می تواند اندیکاتور RSI را تنظیم کند. لذا این انعطاف پذیری به افراد مبتدی این امکان را می دهد ستراتژی های مختلف را آزمایش کرده تا در نهایت بهترین تنظیمات و روش معاملاتی را در معاملات تشخیص دهند.
نقطه قوت دیگر این که این اندیکاتور را می توان نوعی ابزار تایید دانست. به این معنا که در تحلیل تکنیکال در کنار دیگر اندیکاتورها می توان از اندیکاتور RSI به عنوان یک ابزار تایید استفاده کرد. به این صورت که اگر یک تحلیل گر مبتدی یک تغییر روند بالقوه را بر اساس تقاطع میانگین متحرک یا الگوی نمودار تشخیص دهد، با استفاده از ابزار rsi می تواند قدرت سیگنال بازگشت روند را تایید کند. در صورتی که rsi مخالف این عملکرد باشد به این معنا است که احتمالاً شاهد یک روند ضعیف خواهید بود و توصیه می شود از انجام معامله اجتناب کرد.
از دیگر نقاط قوت این اندیکاتور می توان به شناسایی شرایط خرید و فروش بیش از حد و همچنین درک و فهم آسان آن اشاره کرد. با این حال این اندیکاتور خالی از ایراد نیست و می توان معایب متعددی را نسبت به آن وارد کرد. از مهم ترین این معایب می توان به عملکرد ضعیف در شرایط نوسانات بازار و ارائه اطلاعات محدود و ناقص نسبت به شرایط بازار اشاره کرد. همچنین به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران rsi یک اندیکاتور دارای تاخیر می باشد.
به این معنا که با توجه به شرایط بازار به جای این که پیش بینی درستی از آینده داشته باشد بیشتر به حرکت های قبلی نمودار واکنش نشان می دهد. به همین خاطر است که به جای ارائه یک تصویر واضح از شرایط واقعی بازار سیگنال یک معامله بالقوه را ارائه می دهد. این تاخیر در نهایت سبب از دست رفتن فرصت های درست برای ورود و خروج به بازار می شود.
بررسی خطاهای رایج در تحلیل با این شاخص
بدون شک تمام اندیکاتورها و اسیلاتورهایی که در تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار می گیرند کامل و بدون عیب و ایراد نیستند. لذا همواره توصیه می شود که برای درک صحیح و پیش بینی دقیق بازار از چندین اندیکاتور در کنار یکدیگر استفاده شود. اندیکاتور rsi نیز گاهی اوقات در شناسایی روند بازار دچار خطا می شود که عمده این خطا با ارائه سیگنال های کاذب همراه است.
به این معنا که هنگامی که روند نمودار از محدوده ۷۰ بالاتر و یا از محدوده ۳۰ پایین تر قرار می گیرد، گاهی اوقات سیگنال های کاذبی نسبت به شاخص قدرت نسبی ارائه می دهد که این اتفاق معمولاً در بین ارزهای دیجیتالی که در میانه روندی قدرتمند رایج است. در نتیجه این تشخیص سیگنال های فروش یا خرید کاذب شکل می گیرد. چرا که حرکات شدیدی در مسیر صعودی یا نزولی بازار مشاهده نمی شود. بنابراین برای اجتناب از چنین تشخیص غلط توصیه به ترکیب RSI با شاخص های دیگر و همچنین توجه به اخبار فاندامنتال می شود.
شاخص RSI و تحلیل روندهای بلند مدت بازار
شاخص rsi یک ابزار مفید و کارآمد برای تشخیص روند بازار در دوره های زمانی چهارده روزه است. به همین خاطر بسیاری از تحلیلگران برای پیش بینی بازار در بازه زمانی ۱۴ روزه یا کمتر از این نمودار استفاده می کنند. اگرچه می توان از این نمودار برای تحلیل روندهای بلند مدت استفاده کرد. به خصوص این که این اندیکاتور در تشخیص روند نمودار در آینده بسیار ضعیف و ناقص عمل می کند. بنابراین کاربردهای عملی rsi بیشتر مربوط به بازه های زمانی کوتاه مدت می باشد.
سوالات متداول
در شاخص RSI بازار آماده فروش یا خرید است یعنی چه؟ هنگامی که نمودار در بالای 70 درصد قرار بگیرد، بهترین زمان فروش و موقعی که در پایین 30 درصد قرار داشته باشد بهترین زمان خرید است.
ایا شاخص RSI در بورس و ارز دیجیتال متفاوت است؟ خیر، زمانی که معنا و مفهوم خود عبارت شاخص RSI را بدانیم به راحتی می توانیم از این مفاهیم پایه ای در بازار بورس و فارکس استفاده کنیم.
اندیکاتور مکد تونایی کنترل همزمان روند و تکانه را دارد؟ اندیکاتور Macd این قابلیت را دارد که با کسر کردن میانگین متحرک با دوره زمانی طولانی تر از میانگین متحرک با دوره زمانی کوتاه مدت تر اسیلاتوری را بوجود آورد و به طور همزمان روند و تکانه را دنبال می کند.
چرا پیش خرید و فروش کردن در مکد صحیح نیست؟ به علت بدون کران بودن نمودار Macd پیش خرید و پیش فروش کردن در آن کار عاقلانه ای نیست.
آیا می توانیم در فرمول محاسبه بجای 14 روز دفعات دیگری هم وارد کنیم؟ بله، بدیهی است که تاجرانی که قصد دارند نوسانات کمتری داشته باشند بازه را تغییر دهند.
با استفاده از چه اندیکاتوری می توانیم بهترین زمان خرید را انتخاب کنیم؟ شاخص RSI به شما کمک میکند تا درباره اینکه در قیمت خوبی اقدام به خرید کردهاید یا نه، نتیجه گیری بهتری بدست بیاورید.
استفاده از فقط یک شاخص کافی است؟ روش هوشمندانه آن است که مهارتهایتان را پیرامون چند اندیکاتور و اطلاعات مختلف گردآوری کنید تا به تصویر بزرگتری از آن چه در بازار میگذرد، دست یابید.
واگرایی RSI چیست؟ واگرایی یک سیگنال احتمالی برای بازگشت روند محسوب شود.
چند نوع واگرایی داریم؟ واگراییهای معمولی مثبت و منفی و واگرایی مخفی مثبت و منفی میشوند.
اگر محدوده نوسانات شاخص 30 و 70 نبود دیگر خرید و فروش نکنیم؟ در این شرایط تنها کافی است تا به محدوده وسط نوسانگر که تقریباً 40 تا 60 است، توجه کنید.
سرمایه گذاری کوتاه مدت در شاخص RSI یعنی چه؟ سرمایه گذاران کوتاه مدت، این سرمای هگذاران از تنظیمات دوره کوتاه تر 9 تا 11 روز را استفاده می کنند.
آیا استفاده از سایت ها برای شروع استفاده از شاخص RSI کفایت می کند؟ با جست و جو ساده در سایت های گوگل و یوتیوب اطلاعات پایه ای و مهم را فرا بگیریم.
استفاده از واژه قدرت نسبی در اندیکاتور شاخص RSI درست است؟ اندیکاتور قدرت نسبی وایلدر در حقیقت مقایسه بین دو چیز متفاوت نیست و به نظر می رسد این نامگذاری گمراه کننده باشد.
تغییر پارامتر 20 و 80 باعث از دست دادن دیگر فرصت ها می شود؟ در جواب باید بگوییم بله بسیاری از نواسانات معلوم نمی شود و قدرت ریسک را بالا می برد.
واگرایی خرسی و گاوی در اندیکاتور MACD وجود دارد؟ بله، دو نوع واگرایی خرسی و گاوی در بازار اوراق بهادار می شناسیم.