اصطلاحات فارکس فارکس

رایج‌ترین اصطلاحات فارکس به زبان ساده

شاید شما نیز مانند بسیاری دیگر علاقه به یادگیری بازار فارکس و کسب سود از این بازار داشته باشید. یکی از اولین مراحل برای آشنایی با یک بازار یادگیری اصطلاحات رایج آن است. بازارهای مالی اصطلاحات خاص خود را دارند. برخی از اصلاحات فارکس با اصطلاحات بازارهای مالی دیگر مشترک است. برخی از آنها نیز کاملا منحصر به فرد است. قبل از شروع معامله در بروکرهای فارکس، مهم است که با اصطلاحات اولیه این بازار آشنا شوید. اصطلاحات زیادی برای یادگیری وجود دارد؛ در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با برخی از رایج‌ترین اصطلاحات فارکس آشنا کنیم.

فهرست محتوا

دانستن روندها و اصطلاحات رایج مورد استفاده در بازار فارکس گام مهمی به سوی معامله متفکرانه و موثر است. صنعت فارکس مملو از اصطلاحات، کلمات اختصاری و غیرعادی است که اغلب به سادگی ما را گیج می‌کنند. زمانی که با پلتفرم‌های جدیدی مانند متاتریدر 4 و متاتریدر 5 یا موارد دیگر آشنا می‌شوید، عادت کردن به معامله می‌تواند برای شما چالش برانگیز باشد. برای بررسی بهتر اصطلاحات رایج بازار فارکس، ابتدا نگاهی به مفهوم کلی بازار فارکس خواهیم داشت.

بعد از بررسی اطلاحات و برای ثبت نام در فارکس می توانید از لینک های موجود در مقاله کمک بگیرید.

رایج‌ترین اصطلاحات فارکس

بررسی برخی از رایج‌ترین اصطلاحات فارکس

قبل از بررسی رایج‌ترین اصطلاحات فارکس و معنای آنها، باید نگاهی به مفاهیم اولیه بازار فارکس و ارز خارجی داشته باشیم. معامله ارز خارجی، که معمولاً به آن معامله فارکس یا FX نیز می‌گویند، بازار جهانی برای مبادله ارزهای خارجی است. با ورود به فارکس پی می برید که بزرگ‌ترین بازار جهان رو به روی شماست و معاملاتی که در آن انجام می‌شود بر همه چیز تأثیر می‌گذارد، از قیمت پوشاک وارداتی از چین گرفته تا مبلغی که برای یک وعده غذایی می‌پردازید. بیشتر معاملات و پرداخت‌های بین المللی فارکس با استفاده از دلار آمریکا، پوند انگلیس، ین ژاپن و یورو انجام می‌شود. از دیگر جفت‌های محبوب این بازار می‌توان به دلار استرالیا، فرانک سوئیس، دلار کانادا و دلار نیوزیلند اشاره کرد.

بازار فارکس به صورت 24 ساعت شبانه روز فعال است. هنگام انجام معامله در بازار خارجی معاملات همیشه به صورت جفت ارز انجام می‌شود. به عنوان مثال، هنگام معامله یورو (واحد پول اتحادیه اروپا) در برابر دلار آمریکا، معامله به صورت جفت ارز EUR/USD ارائه می‌شود. معامله در فارکس را می‌توان تا حد زیادی شبیه به تبدیل ارز در صرافی‌ها دانست. در این صرافی‌ها یک معامله‌گر ارزی را می‌خرد و دیگری آن را می‌فروشد، و نرخ ارز دائماً بر اساس عرضه و تقاضا در نوسان است.

بسیاری فکر می‌کنند که بازار مالی جایی است که در آن هرکسی فرصتی برای کسب سود دارد. این باور غلط است. بازار فارکس، الگوها و چارچوب‌های مالی و اقتصادی سخت و پیچیده‌ای دارد. معامله در این بازار یک نوع علم است که قوانین، اصطلاحات و تکنیک‌های منحصر به فردی را برای کسب درآمد نشان می‌دهد. تسلط بر بازار فارکس، مانند هر علم دیگری بدون تمرین و مطالعه ممکن نیست. دانستن شرایط و اصول اولیه معاملات فارکس باعث می‌شود پس از ورود به پلتفرم‌های معاملاتی احساس سرگردانی نکنید.

ارز در اصطلاحات فارکس (Currency)

در بازار فارکس، ارزهای دنیا معامله می‌شوند. کلمه ارز (Currency) از کلمه لاتین «currens» گرفته شده که به معنای دویدن یا  در گردش است. ارز پولی است که مانند اسکناس و سکه به عنوان وسیله در گردش استفاده می‌شود. برخی منابع به ارزها به عنوان یک سیستم پولی میان مردم یک ملت اشاره می‌کنند. سازمان ملل متحد در حال حاضر 180 ارز را به رسمیت می‌شناسد که در 195 کشور در سراسر جهان استفاده می‌شود. چند نمونه از ارزها عبارتند از: دلار آمریکا، یورو، پوند انگلیس و ین ژاپن که همگی به عنوان ذخیره ارزش عمل می‌کنند و در بازار جهانی ارز (فارکس) معامله می‌شوند.

درست مانند سایر دارایی‌ها، نیروهای عرضه و تقاضا ارزش یک ارز را نسبت به ارز دیگر تعیین می‌کنند. افزایش عرضه یک ارز ارزش آن را کاهش می‌دهد، در حالی که افزایش تقاضا ارزش آن را بالا می‌برد.

جفت ارز (Currency pair)

همانطور که پیش از این اشاره شد، ارزها در بازار فارکس معامله می‌شوند. با این وجود امکان خرید یا فروش این ارزها به صورت تکی وجود ندارد. معمولا جفت ارز اولین اصطلاحی است که هنگام معامله برای اولین بار با آن آشنا می‌شوید. این اصطلاح به فرآیند معامله ارزها اشاره دارد. هر بار که معامله‌ای را در بازار انجام می‌دهیم، باید به صورت جفت ارز معامله کنیم. جفت ارزها از دو ارز تشکیل شده است، ارز اول، ارز پایه و دومی ارز مظنه است. برای درک بهتر جفت ارزها، بیایید یک مثال را بررسی کنیم:

فرض کنید مقدار مشخصی دلار دارید. شما می‌خواهید با این مقدار دلار، یورو بخرید. نمونه‌ای از یک جفت ارز، جفت EUR/USD است. اولین ارز (EUR) به ارزی که می‌خواهید بخرید اشاره دارد که به عنوان ارز پایه شناخته می‌شود. ارز دوم (USD) به دارایی شما اشاره دارد و به آن ارز مظنه گفته می‌شود. وقتی جفت ارز EUR/USD را خریداری می‌کنید، در واقع یورو را می‌خریم و دلار آمریکا را می‌فروشیم. به طور مشابه، وقتی جفت ارز EUR/USD را می‌فروشیم، در واقع یورو را فروخته و دلار آمریکا می‌خریم.

جفت‌های اصلی (Major pairs) در اصطلاحات فارکس

به طور کلی، جفت ارزها را می‌توان به جفت‌های اصلی، جفت‌های کراس (Crosse pairs) و جفت‌های اگزاتیک (Exotic pairs) گروه‌بندی کرد. ارزهای اصلی از حجم بالایی در بازار فارکس برخوردار هستند. در این جفت ارزها، همیشه در یک طرف دلار آمریکا قرار دارد. بیش از 85 درصد تبادلات معمولا روی این جفت ارزها انجام می‌شود. اگر تازه معامله فارکس را شروع کرده‌اید، باید روی جفت‌های اصلی تمرکز کنید؛ زیرا آنها معمولاً کارمزدهای بسیار کم و نقدینگی بالایی را به کاربران ارائه می‌دهند. از جفت‌های اصلی می‌توان به EUR/USD، GBP/USD وUSD/CHF اشاره کرد.

جفت‌های کراس (Crosse pairs)

در این جفت ارزها به جای دلار آمریکا، از ارزهای یورو، ین ژاپن و پوند انگلیس استفاده می‌شود. از نمونه این ارزها می‌توان به جفت ارز یورو و دلار کانادا یا EUR/CAD اشاره کرد. برخلاف جفت‌های اصلی، جفت‌های کراس هزینه‌های تراکنش بالاتری دارند و در مواقعی که نقدینگی کمتری دارند، معامله‌گران ممکن است با مشکل مواجه شوند.

جفت‌های اگزاتیک (Exotic pairs)

جفت ارزهای اگزاتیک از یک ارز اصلی و یک ارز اقتصادی در حال پیشرفت تشکیل شده است. این جفت‌ ارزها شامل 10 ارز برتر نیستند؛ مانند پزو مکزیک، لیر ترکیه یا کرون چک. جفت‌های اگزاتیک حجم کمتری از بازار فارکس را به خود اختصاص داده‌اند و شامل یک واحد پولی ماژور در کنار یک ارز دیگر می‌شوند. از نمونه آنها می‌توان به جفت ارز ین ژاپن و کرون نروژ یا JPY/NOK اشاره کرد.

قیمت Bid/Ask در اصطلاحات فارکس

بازارهای فارکس توسط بازارسازان اداره می‌شود. آنها یک بازار دو طرفه برای همه ارزها در همه زمان‌ها فراهم می‌کنند. بنابراین، آنها قیمت خرید و فروش را ارائه می‌دهند. در هر لحظه، هر جفت ارز دو نرخ یا قیمت دارد: قیمت پیشنهادی (bid price) و قیمت درخواستی (ask price). این دو از مهم‌ترین اصطلاحات فارکس است. قیمت پیشنهادی قیمتی است که خریداران مایل به خرید هستند، در حالی که قیمت پیشنهادی قیمتی است که فروشندگان مایل به فروش هستند. با توجه به ماهیت آن، قیمت پیشنهادی همیشه کمتر از قیمت پیشنهادی است.

هنگامی که این دو قیمت به هم رسیدند، یا زمانی که فروشندگان قیمت درخواستی خود را کاهش دادند تا به قیمت پیشنهادی خریدار برسد یا زمانی که خریداران نرخ خود را افزایش می‌دهند و قیمت درخواستی فروشنده را برآورده می‌کنند، معامله رخ می‌دهد. در نهایت، خریداران به قیمت پیشنهادی خرید می‌کنند و فروشندگان به قیمت پیشنهادی می‌فروشند. هر قیمتی که در نمودار شما ترسیم می‌شود، نشان‌دهنده تعادل بازار در آن نقطه از زمان است، قیمتی که اکثر شرکت‌کنندگان بازار مایل به انجام معامله هستند.

قیمت پیشنهادی (bid price)

هدف اصلی گرفتن بهترین قیمت ممکن برای خرید یا فروش دارایی است. وقتی نوبت به خرید می‌رسد، قیمت پیشنهادی به قیمت نهایی اشاره دارد که هر معامله‌گر منتظر آن است. منظور از بهترین، بالاترین قیمتی است که یک معامله‌گر پرداخت می‌کند.

قیمت درخواستی (ask price)

برخلاف قیمت پیشنهادی، قیمت درخواستی بهترین قیمت ممکن برای فروش دارایی است. در نتیجه منظور از قیمت درخواستی، کمترین هزینه دارایی است که یک بروکر قصد فروش آن را دارد.

پیپ (Pip)

پیپ برای اندازه‌گیری حرکت در یک جفت فارکس استفاده می‌شوند. قیمت پیپ‌ها با توجه به زمان و مقدار معامله قابل تغییر است. پیپ یکی از رایج‌ترین اصطلاحات فارکس است و برای توصیف پایین‌ترین حرکت قیمت استفاده می‌شود. وقتی معامله‌گران فارکس در مورد سود یا زیان صحبت می‌کنند، معمولاً از اصطلاح «پیپ» استفاده می‌کنند. پیپ چهارمین رقم اعشار اکثر جفت ارزها را نشان می‌دهد. در ادامه با یک مثال این مورد را بیشتر بررسی خواهیم کرد.

به عنوان مثال اگر قیمت جفت ارز EUR/USD برابر با 1.1558 باشد و تا 1.562 افزایش پیدا کند، این افزایش برابر با تغییر 4 پیپ خواهد بود. با این حال، در برخی از جفت ارزها (جفت ارزهای شامل ین ژاپن) پیپ‌ نشان دهنده رقم دوم اعشار است. برای مثال در جفت ارز USD/JPY اگر قیمت برابر با 110.25 باشد و تا 110.10 کاهش پیدا کند، این کاهش برابر با 15 پیپ خواهد بود.

پیپت (Pipette)

همانطور که پیش از این بررسی کردیم، پیپ چهارمین رقم اعشار اکثر جفت ارزها را نشان می‌دهد؛ اما یک واحد کوچک‌تر نیز برای تغییرات قیمتی وجود دارد. به این واحد پیپت گویند و برابر با 10/1 پیپ است، یعنی هر 10 پیپت با 1 پیپ برابر می‌شود. یک پیپت به پنجمین رقم اعشار اکثر جفت‌ها اشاره دارد (در جفت ین، به سومین رقم اعشار اشاره دارد.)

اکثر معامله‌گران حرکات پیپت‌ها را دنبال نمی‌کنند، حتی برخی از بروکر از آنها در پلتفرم معاملاتی خود استفاده نمی‌کنند. امروزه از پیپت‌ها بیشتر برای اندازه‌گیری اسپرد و اختلاف بین قیمت پیشنهادی و درخواستی استفاده می‌شود.

اسپرد (Spread)

یکی از اصطلاحات فارکس که دانستن آن در معاملات اهمیت بالایی دارد، اسپرد است. هربار که یک معامله در این بازار انجام دهید، باید برای آن کارمزد پرداخت کنید. در حالی که امروزه اکثر بروکرها برای انجام معاملات کمیسیون و کارمزد دریافت نمی‌کنند، اسپرد هزینه اصلی است که معامله‌گر باید بپردازد. وقتی خریداران با قیمت پیشنهادی (قیمتی که فروشندگان مایل به فروش هستند) خرید می‌کنند، پوزیشن معاملاتی آنها در زیان است که این زیان برابر با اسپرد bid/ask است.

اسپرد شامل تفاوت بین قیمت‌های خرید/فروش (Bid/Ask) است که در پلتفرم معاملاتی به معامله‌گران ارائه می‌شود. وقتی یک بروکر اسپردهای پایین‌تری نسبت به رقبای خود ارائه می‌دهد، این بدان معناست که معامله‌گران می‌توانند از تفاوت کمتری بین قیمت خرید و فروش در جفت معاملاتی برخوردار شوند. همچنین برای اندازه‌گیری نقدینگی بازار می‌توان از اسپرد استفاده کرد.

اگر یک معامله‌گر روزانه هستید، باید به اسپرد bid/ask توجه کنید؛ زیرا می‌تواند بخش بزرگی از سود شما را از بین ببرد. معامله‌گران نوسانی و آنهایی که رویکرد بلندمدت‌تری برای معامله دارند، کمتر تحت تأثیر اسپرد قرار می‌گیرند.

لات (Lot)

در بازار فارکس، معاملات به صورت لات انجام می‌شود. یک لات استاندارد (اندازه پوزیشن استاندارد) برابر با 100,000 واحد ارز پایه است. اگر با دلار آمریکا معامله کنید، این مبلغ برابر با 100,000 دلار است. به عنوان مثال، اگر یک لات استاندارد را در جفت ارز EUR/USD بگیرید، در واقع 100,000 یورو با ارزش پیپ برابر با 10 دلار معامله می‌کنید.

معامله‌گرانی که اندازه حساب آنها کوچک‌تر است، می‌توانند با مینی لات (mini-lot) و ماکرو لات (micro-lot) معامله کنند. در معامله با دلار آمریکا، هر مینی‌لات برابر با 10,000 دلار و هر میکرولات برابر با 1,000 دلار است.

مارجین در اصطلاحات فارکس

مارجین در اصطلاحات فارکس

هنگام معامله با لوریج، بروکر شما بخشی از اندازه حساب معاملاتی شما را به عنوان وثیقه برای معاملات لوریج‌دار اختصاص می‌دهد. این وثیقه «مارجین» نامیده می‌شود و اندازه آن به نسبت اهرمی بستگی دارد که روی آن معامله دارید. مارجین سرمایه اولیه‌ای است که یک معامله‌گر برای باز کردن یک پوزیشن باید جمع کند.

مارجین همچنین به معامله‌گر فرصت بزرگ‌تر کردن پوزیشن را می‌دهد. هنگام معامله با مارجین، معامله‌گر فقط باید درصدی از ارزش کامل یک پوزیشن را برای باز کردن معامله ارائه دهد. مارجین راه را برای معاملات لوریج‌دار باز می‌کند؛ اما باید مراقب باشید زیرا مارجین هم سود و هم زیان را افزایش می‌دهد.

اگر حساب یک معامله‌گر کمتر از حداقل مقدار مورد نیاز برای حفظ یک پوزیشن باز باشد، معامله‌گر یک کال مارجین (margin call) دریافت می‌کند و از او خواسته می‌شود که پول بیشتری به حساب خود اضافه کند یا پوزیشن باز خود را ببندد. اکثر بروکرها زمانی که موجودی مارجین کمتر از مقدار مورد نیاز برای باز نگه داشتن معامله شود، معامله را به طور خودکار می‌بندند. مقدار مورد نیاز برای حفظ یک پوزیشن باز بستگی به بروکر دارد. معمولا این مقدار 50 درصد از مارجین اصلی مورد نیاز برای باز کردن معامله است. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله تفاوت مارجین و فری مارجین را مطالعه کنید.

اهرم یا لوریج (Leverage) در اصطلاحات فارکس

بازار فارکس به صورت شبانه‌روز باز است و معامله‌گران می‌توانند علاوه بر افزایش قیمت، از کاهش قیمت نیز کسب سود کنند. اهرم یا لوریج، یکی دیگر از اصطلاحات فارکس است که محبوبیت زیادی میان معامله‌گران دارد. از طریق استفاده از اهرم، سرمایه‌گذار قدرت معاملاتی بیشتر و توانایی مدیریت بهتر پوزیشن را به دست می‌آورد. یک بروکر آنلاین ممکن است معاملات اهرمی را تا 30 برابر ارزش سرمایه‌گذاری اولیه شخص ارائه دهد.

استفاده از اهرم توانایی تجهیز حساب خود به موقعیتی بیشتر از کل مارجین حساب شما است. به عنوان مثال، اگر یک معامله‌گر 1,000 دلار مارجین در حساب خود داشته باشد و او یک پوزیشن 100,000 دلاری باز کند، اهرم شتاب را 100 برابر یا 100:1 می‌کند. اگر او یک پوزیشن 200,000 دلاری با 1,000 دلار مارجین در حساب خود باز کند، اهرم او 200 برابر یا 200:1 است. لازم به ذکر است که استفاده از اهرم هم سود و هم زیان شما را افزایش می‌دهد، پس باید مراقب استفاده از آن باشید.

کارگزاری یا بروکر (broker)

بروکر فارکس یک شرکت خدمات مالی است که دسترسی معامله‌گران را به بستری برای خرید و فروش ارزهای خارجی ممکن می‌سازد. بروکر یک شرکت یا شخص مستقل است که معاملات مالی را از طرفی به طرف دیگر سازماندهی و اجرا می‌کند. بروکرها می‌توانند این کار را در چندین کلاس مختلف دارایی، از جمله سهام، فارکس، املاک و مستغلات و بیمه انجام دهند. یک بروکر معمولاً برای اجرای معاملات کاربران کارمزد دریافت می‌کند.

مشتریان یک بروکر فارکس شامل معامله‌گرانی هستند که از این پلتفرم‌ها برای حدس زدن درباره جهت ارزها استفاده می‌کنند. مشتریان آنها همچنین شامل شرکت‌های خدمات مالی بزرگی هستند که به نمایندگی از بانک‌های سرمایه‌گذاری و سایر مشتریان معامله می‌کنند.

پوزیشن لانگ و شورت (Long and Short Position)

هنگام معامله یکی از اصطلاحات فارکس که کاربرد زیادی دارد، پوزیشن لانگ و شورت گرفتن است. درست مانند بازارهای اوراق قرضه و سهام، بازارهای فارکس نیز به معامله‌گران اجازه می‌دهد تا پوزیشن‌های خرید و فروش را داشته باشند. با این حال از عبارت دیگری برای توصیف خرید و فروش در این بازار استفاده می‌شود. پوزیشن لانگ به معنای خرید و پوزیشن شورت به معنای فروش است.

در بازار فارکس لانگ بودن (going long) به این معناست که شما واحدهای ارز پایه را خریداری کرده و واحدهای ارز مظنه را می‌فروشید. وقتی یکی از قبل پوزیشن لانگ داشته باشد و همچنان این پوزیشن را حفظ کند، گفته می‌شود که او لانگ است. به عنوان مثال، اگر بخواهید روی جفت USD/EUR پوزیشن لانگ بگیرید، باید دلار آمریکا را بخرید و یورو را در بازار بفروشید. یا اگر معامله‌گر معتقد بود که جفت ارز GBP/USD در حال افزایش است و آن را خریداری ‌کرد، این عمل به عنوان «ورود به یک پوزیشن لانگ» توصیف می‌شود.

به طور مشابه، در بازار فارکس شورت گرفتن (going short) به این معناست که شما واحدهای ارز پایه را در حین خرید واحدهای ارز مظنه می‌فروشید. به عنوان مثال، اگر بخواهید روی جفت USD/EUR پوزیشن شورت بگیرید، باید دلار را بفروشید و همزمان یورو بخرید. در این رابطه می توانید مقاله اندازه پوزیشن در ترید را مطالعه نمایید.

نسبت ریسک به ریوارد (Risk to reward ratio)

هنگامی که به نسبت ریسک به پاداش اشاره می‌کنیم، این عدد اساساً نسبت میزان ریسک در هر معامله، به میزان درآمد از معامله‌ای است که به نفع شما حرکت کرده. بنابراین اگر 10 دلار ریسک می‌کنید، این عدد نشان‌دهنده مقدار پولی است که آماده از دست دادن هستید. در این شرایط اگر معامله به نتیجه نرسید، دقیقاً می‌دانید که چقدر پول در معرض خطر قرار داده‌اید و بیش از 10 دلار ضرر نخواهید کرد.

 اگر به دنبال به دست آوردن 30 دلار هستید، پس این پاداشی است که به دنبال آن هستید و فکر می‌کنید بر اساس تحلیل شما قابل دستیابی است. در این صورت نسبت ریسک به ریوارد شما 1:3 است؛ زیرا برای به دست آوردن 30 دلار 10 دلار ریسک می‌کنید.

نرخ بهره (Interest Rates)

نرخ بهره شامل نرخ‌های بهره‌ای است که برای وام گرفتن از بانک یا ارائه دهنده اعتبار دریافت می‌شود. به طور کلی، بانک‌های مرکزی سطوح نرخ‌های بهره را کنترل می‌کنند که تاثیر زیادی در قدرت یا ضعف یک ارز دارد. نرخ‌ بهره می‌توانند بر ارزش ارزها تأثیر بگذارند، به‌عنوان مثال، دلار آمریکا به دلیل افزایش نرخ‌های بهره و کاهش عرضه توسط فدرال رزرو حرکت صعودی پیدا می‌کند.

بنابراین، معامله‌گران فارکس باید از نحوه تعیین نرخ بهره هر کشور در هنگام معامله یک جفت ارز خاص آگاه باشند؛ زیرا هر ارز دارای نرخ‌ بهره متفاوتی است که توسط بانک‌های مرکزی مختلف تعیین شده است. نرخ بهره ارزهای معروف توسط نهادهای زیر تعریف می‌شود:

  • نرخ بهره دلار آمریکا توسط نرخ صندوق‌های فدرال تعیین می‌شود
  • نرخ بهره یورو توسط نرخ پیشنهادی بین بانکی یورو (EURIBOR) تعیین می‌شود
  • پوند از میانگین شاخص یک شبه استرلینگ (SONIA) پیروی می‌کند
  • فرانک سوئیس از نرخ‌های مرجع سوئیس (SARON) تبعیت می‌کند
  • ین ژاپن از نرخ پیشنهادی بین بانکی توکیو (TIBOR) پیروی می‌کند

خرس بودن (Bear) یا گاو بودن (Bull)

انتخاب استراتژی معاملاتی مناسب در معاملات از اهمیت بالایی برخوردار است. اما تعیین سبک معاملاتی خود از اهمیت بیشتری برخوردار است. این موضوع به توانایی شما در پیش‌بینی قیمت و حرکت بازار بستگی دارد. بنابراین، باید تصمیم بگیرید که آیا استراتژی شما «گاو نر» است یا «خرس».

گاو نر (Bull)

اگر فکر می‌کنید که بازار در کوتاه‌مدت یا بلندمدت افزایش قیمت خواهد داشت، استراتژی معاملاتی شما گاو نر خواهد بود. معامله‌گر صعودی (bullish) بودن به این معناست که انتظار افزایش سریع قیمت در آینده را دارید. گاوها معمولاً با حرکت شاخ‌هایشان به سمت بالا می‌جنگند، از همین رو برای توصیف حرکت صعودی بازار از این اصطلاح استفاده می‌شود.

خرس (Bear)

اگر باور دارید که بازار و قیمت کاهش می‌یابد، استراتژی معاملاتی شما خرس خواهد بود. این اصطلاح به نحوه مبارزه خرس‌های وحشی اشاره دارد. خرس‌های وحشی هنگام تلاش برای شکست حریف، پنجه‌های خود را به سمت پایین حرکت می‌دهند. این اصطلاح ریزش بالقوه بازار را توصیف می‌کند. این جایی است که یک استراتژی فروش شورت ممکن است جواب دهد.

اصطلاحات فارکس در معاملات

بررسی اصطلاحات فارکس در معاملات

اکنون که برخی از اصطلاحات فارکس را هنگام ورود به بازار بررسی کردیم، باید با برخی اصطلاحات معاملات آشنا شویم. عبارات زیر معمولاً در شرایط معاملات واقعی فارکس استفاده می‌شوند. برای شروع معامله در این بازار باید با این اصطلاحات آشنا باشید. هنگامی که یک معامله‌گر با هدف خرید یا فروش دارایی وارد بازار شد، یک پوزیشن باز شده است. اگر بخواهد از بازار خارج شود، پوزیشن را می‌بندند. شرایط اصلی معاملات عبارتند از:

  • ورود (Entry): فرآیند تعامل با بروکر هنگام فروش یا خرید دارایی.
  • خروج (Exit): فرآیند بسته شدن موقعیت بدون توجه به اینکه یک معامله گر سود یا زیان کرده است.

البته فرایند شرکت در یک معامله به این سادگی نیست. این بازار همواره با نوسانات همراه است، در چنین شرایطی، ابزارهایی وجود دارد که ممکن است در معامله به افراد کمک کند. در ادامه برخی از اصطلاحات فارکس و انواع تحلیل در معاملات را بررسی خواهیم کرد.

تحلیل تکنیکال (Technical Analysis)

تحلیل تکنیکال بر این فرض ساخته شده که تاریخچه قیمت می‌تواند به عنوان شاخصی برای تغییرات قیمت در آینده باشد. این تحلیل بر این اساس است که رفتارهای معاملاتی سایر سرمایه‌گذاران طبق الگوهای خاصی حرکت می‌کند و تاریخ تکرار خواهد شد. به طور کلی، تجزیه و تحلیل فاندامنتال برای تمرکز بر سودآوری بلندمدت یک دارایی استفاده می‌شود، در حالی که تحلیل تکنیکال برای پیش‌بینی الگوهای کوتاه‌مدت استفاده می‌شود که می‌تواند برای سود کوتاه مدت مورد استفاده قرار گیرد.

البته باید به خاطر داشت که تاریخ همیشه به یک شکل تکرار نمی‌شود. به‌ویژه در بازارهایی که اطلاعات اهمیت بالایی دارد، سرمایه‌گذاران به مرور یاد می‌گیرند که از روندهای قابل شناسایی جلوگیری کنند و رفتار متفاوتی از خود نشان دهند، بنابراین خود روند نیز دچار تغییر می‌شود.

تحلیل فاندامنتال (Fundamental Analysis)

یکی از پرکاربردترین اصطلاحات فارکس تحلیل فاندامنتال است. تحلیل فاندامنتال در بازار فارکس برای درک ارزش واقعی هر جفت ارز پیچیده و حیاتی است. این تحلیل روشی برای تجزیه و تحلیل بازارهای مالی با هدف پیش‌بینی قیمت است. تحلیل بنیادی فارکس بر وضعیت کلی اقتصاد متمرکز است و عوامل مختلفی از جمله نرخ بهره، نرخ اشتغال، تولید ناخالص داخلی، تجارت بین‌المللی و تولید و همچنین تأثیر نسبی آن‌ها بر ارزش پول یک کشور را مورد تحقیق قرار می‌دهد.

تحلیل بنیادی را به عنوان یک عامل کلی در نظر بگیرید که عوامل حیاتی مؤثر بر نوسانات قیمت یک بازار مالی را پوشش می‌دهد. درک این عوامل، نحوه کار آنها با هم و نحوه تأثیر آنها بر کل، جایی است که تحلیل بنیادی فارکس اهمیت خود را نشان می‌دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه سایت های تحلیل فاندامنتال را مطالعه کنید

حمایت (Support)

حمایت و مقاومت از مهم‌ترین مفاهیم در تحلیل تکنیکال هستند. تحلیل‌گران تکنیکال حرکات قیمت را تجزیه و تحلیل می‌کنند؛ زیرا معتقدند قیمت منعکس‌کننده اطلاعات فاندامنتال است و معاملات حمایتی و مقاومتی نقش مهمی در آن تحلیل بازی می‌کند. بازارها از انبوهی از مردم تشکیل شده که در بازارها سرمایه‌گذاری، معامله یا نوسان‌گیری می‌کنند.

 افراد هنگام انجام معاملات خود، سطوح قیمتی خاصی را به خاطر می‌آورند که در گذشته تجربه کاهش قیمت به پایین‌ترین حد ممکن را داشته است. در نتیجه آن‌ها سفارش‌های خرید خود را در اطراف آن سطوح قرار می‌دهند؛ چون معتقدند که قیمت از این سطح پایین‌تر نخواهد آمد. به این ترتیب سطوح حمایتی شکل می‌گیرد. به عبارت دیگر، سطح حمایت، پایین‌ترین سطح قبلی است که در آن قیمت شانس زیادی برای حرکت به سمت بالا دارد.

مقاومت (Resistance)

درست مانند سطوح حمایت، سطوح مقاومت نیز ابزاری مهم در برای معامله‌گر تکنیکال است. معامله‌گران برخی سطوح را به خاطر می‌آورند و سفارش‌های فروش خود را در اطراف آن‌ها قرار می‌دهند، زیرا معتقدند که این سطوح دوباره فشار فروش ایجاد می‌کنند و قیمت را پایین می‌آورند. از آنجایی که حافظه تازه از حافظه قدیمی مهم‌تر است، سطوح حمایت و مقاومت جدید معمولاً از اهمیت بالاتری نسبت به سطوح حمایت و مقاومت قدیمی برخوردار هستند.

حد ضرر یا استاپ لاس (Stop Loss)

وقتی کسی از یک سفارش بازار (market order) برای بستن یک پوزیشن استفاده می‌کند در واقع از یک حد ضرر یا استاپ لاس استفاده کرده است. این تکنیک معاملاتی به معامله‌گر اجازه تعریف سطح قیمتی که از نظر او زیان‌ده است را می‌دهد. سپس بعد پس از اینکه پوزیشن به آن سطح مشخص رسید، سفارش به صورت خودکار بسته می‌شود. این ابزار ممکن است در صورت حرکت غیرقابل پیش‌بینی قیمت مفید باشد.

سفارش استاپ لاس یک ابزار مدیریت ریسک است که اجازه می‌دهد یک پوزیشن پس از رسیدن به یک قیمت از پیش تعیین شده بسته شود. اگر قیمت‌ها در جهت نامطلوب سرمایه‌گذار به حرکت خود ادامه دهد، باز بودن پوزیشن ضرر زیادی به سرمایه او می‌زند.

حد سود یا تیک پروفیت (Take Profit)

در میان اصطلاحات فارکس، یکی دیگر از ابزارهای کارآمد برای جلوگیری از ضررهای بزرگ مبتدیان کاردبرد دارد، حد سود یا تیک پروفیت است. از این ابزار برای تعیین قیمت ثابت بر اساس تصمیم سرمایه‌گذار برای گرفتن سود فوری استفاده می‌شود. سفارش تیک پروفیت یک ابزار مدیریت ریسک است که پس از رسیدن به سود از پیش تعیین شده، یک پوزیشن را به صورت خودکار می‌بندد.

گاهی یک پوزیشن معاملاتی در سود خوبی قرار دارد؛ اما معامله‌گر نمی‌تواند به موقع پوزیشن معاملاتی خود را ببندد. در چنین شرایطی ممکن است بخش زیادی از سود معامله‌گر از دست برود. با استفاده از این ابزار معامله‌گر می‌تواند سود خود را ذخیره کند و جلوی از دست رفتن سود در یک تغییر غیرمنتظره قیمت را بگیرد.

اصطلاحات فارکس مربوط به انواع بازار ارز

همانطور که پیش از این اشاره شد، بازار ارز که به نام بازار فارکس نیز شناخته می‌شود، یک بازار جهانی برای معامله ارز است. این بازار غیرمتمرکز به معامله‌گران امکان خرید و فروش ارز را می‌دهد. این بازار بزرگ‌ترین بازار جهان است و از چند نوع بازار تشکیل شده که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد.

بازار فارکس اسپات (Spot Forex Market)

بازار اسپات، بازار مبادله فوری ارز در صرافی هاست. اسپات بخش بزرگی از کل بازار فارکس را تشکیل می‌دهد و خریداران و فروشندگان را شامل می‌شود. در این بازار معاملات بر روی جفت ارزها، در لحظه انجام می‌شود. تراکنش‌ها مستلزم پرداخت فوری با نرخ رایج ارز هستند که به آن نرخ لحظه‌ای نیز می‌گویند. معامله‌گران در بازار نقدی در معرض بلاتکلیفی بازار قرار ندارند، در نتیجه تحت تاثیر تغییراتی نیستند که منجر به افزایش یا کاهش قیمت در معامله شود.

بازار فیوچرز فارکس (Futures Forex Market)

بازار فیوچرز، شامل توافقی بین خریدار و فروشنده برای مبادله ارزها با قیمت از پیش تعیین شده در تاریخ معینی در آینده است. از بازار فیوچرز اغلب برای پوشش ریسک استفاده می‌شود. معاملات در بازار فیوچرز مستلزم پرداخت و توزیع آتی با نرخ ارز توافق شده قبلی است که به عنوان نرخ آتی شناخته می‌شود. در این بازار، معامله یا قرارداد ماهیت رسمی‌تری دارد که تضمین می‌کند که شرایط معامله به طور کامل تنظیم شده و قابل تغییر نیست.

این بازار شباهت زیادی به بازار فوروارد دارد. تفاوت اصلی این است که بازار فیوچرز در بورس اتفاق می‌افتد. این موضوع ریسک‌های بازارهای دیگر را حذف می‌کند.

بازار فوروارد فارکس (Forward Forex Market)

معاملات در بازار فوروارد شباهت زیادی به معاملات بازار فیوچرز دارد. در این بازار نیز طرفین در مورد شرایط معاملات مذاکره کرده و شرایط توافق شده و تغییر بر حسب نیاز طرفین اتفاق می‌افتد. این بازار در مقایسه با بازار فیوچرز فارکس از انعطاف پذیری بالاتری برخوردار است.

بازار سواپ فارکس (Swap Forex Market)

هنگامی که دو سرمایه‌گذار به صورت همزمان دو نوع ارز را وام داده و قرض بگیرند، این معامله به عنوان معامله سوآپ شناخته می‌شود. در این بازار، یک سرمایه‌گذار ارزی را وام می‌گیرد و به نوبه خود، با ارز دوم به سرمایه‌گذار پرداخت می‌کند. در این معامله نیازی به سر و کله زدن با ریسک ارز در صرافی‌ها نیست؛ بلکه معامله صرفا برای پرداخت بین سرمایه‌گذاران است.

بازار آپشن فارکس (Option Forex Market)

در بازار آپشن، یک ارز خاص در تاریخ و نرخ از پیش تعیین شده توسط سرمایه‌گذاری خریداری شده یا به فروش می‌رسد. در معاملات آپشن، شخص معامله‌گر متعهد به اجرای معامله نیست و می‌تواند به صورت یک‌طرفه آن را فسخ کند. این معاملات پیچیده بوده و تعیین ارز در آن‌ها دشوار است. برای سنجش مقدار ریسک این معاملات، باید از طریق تفاوت نرخ بهره، تاریخ معامله، قیمت فعلی و نوسانات بازار استفاده کرد.

جمع بندی

مواردی که در این مقاله بررسی شد تنها بخشی از اصطلاحات فارکس هستند که باید قبل از شروع معامله با آنها آشنا شوید. این بازار بسیار پیچیده است و هزاران مورد دیگر برای یادگیری درباره این بازار وجود دارد. برخی از اصطلاحات فارکس برای گروه خاصی از معامله‌گران مناسب است و برخی دیگر ممکن است تنها برای شما کاربرد داشته باشد. به‌ عنوان یک معامله‌گر، باید همیشه مطالعه و یادگیری داشته باشید و به دنبال اطلاعات جدیدی درباره این بازار باشید.

بازار فارکس نقدترین بازار جهان است. بنابراین، به صورت کلی این بازار نسبت به سایر بازارها، مانند املاک یا ارزهای دیجیتال، نوسانات کمتری دارد. با این حال، نوسانات یک ارز خاص تابع عوامل متعددی مانند سیاست و اقتصاد کشور آن است. بنابراین، رویدادهایی مانند بی‌ثباتی اقتصادی یا عدم تعادل در روابط تجاری با ارز دیگر می‌تواند منجر به نوسانات قابل‌توجهی شود. به همین دلیل همیشه قبل از انجام معامله درباره جفت ارز تحقیق کنید. به یاد داشته باشید که همیشه باید با پولی سرمایه‌گذاری کنید که توانایی از دست دادن آن را دارید.

5/5 - (1 امتیاز)

0 نظر

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها