اندیکاتور ها که از پر کاربرد ترین ابزار های تحلیل تکنیکال بازار های مالی هستند در تعداد متنوع و گسترده طراحی و معرفی شده اند. یکی از انواع این اندیکاتور ها، اندیکاتور فیبوناچی می باشد که خود این اندیکاتور به چندین نوع تقسیم می شود. در این مطلب در صرافی ارز دیجیتال بیستکس به صورت خلاصه و اجتماعی در رابطه با فیبوناچی و کاربرد آن در عرصه های مختلف بازار مالی مطالبی را ارائه خواهیم کرد.
اندیکاتور فیبوناچی چیست؟
فیبوناچی در اصل یک ریاضیدان به نام ایتالیایی بود که متوجه رابطه یک سری اعداد با یک دیگر شد که این اعداد در طبیعت با یکدیگر رابطه منظمی داشتند. پس از مدتی از این اعداد فیبوناچی در تحلیل تکنیکال بازار های مالی استفاده شد و در حال حاضر فیبوناچی یکی از کاربردی ترین اندیکاتور ها می باشد که اکثر تحلیلگران در تحلیل تکنیکال از آن استفاده می کنند.
با استفاده از این اندیکاتور می توان نقاط حمایت و مقاومت را در نمودار شناسایی کرد. در صورتی که یک تحلیلگر بداند چطور از سیگنال فیبوناچی استفاده کند می تواند از همین سطوح مشخص شده به عنوان نقاط ورود و خروج بازار بهره ببرد.
بنابراین سطوح فیبوناچی رامی توان ابزاری بسیار قدرتمند برای انجام معامله در بازار های مالی دانست که با توجه به نیاز خود می توانید این سطوح یا به صورت مجزا و یا به صورت ترکیبی با دیگر ابزار های موجود مثل الگو های کندلی استفاده کنید. یکی از مهم ترین مزیت هایی که این ابزار دارد این است که برای هر تایم فریم مناسب می باشد.
استفاده از اندیکاتور فیبوناچی در تریدینگ ویو
سایت تریدینگ ویو یکی از سایت های معتبر و معروف در زمینه تحلیل تکنیکال می باشد. این سایت ابزار های متنوعی را برای این کار در اختیار تحلیلگران قرار داده است. در سایت تریدینگ ویو برای استفاده از اندیکاتور فیبوناچی در تحلیل نیازی به وارد کردن نقاط به صورت دستی نیست چراکه در این سایت اندیکاتور به صورت اتوماتیک تمام اطلاعات را ثبت می کند.
اندیکاتور فیبوناچی زمانی چه می باشد؟
فیبوناچی زمانی روشی دیگر در این اندیکاتور است که بر اساس زمان صورت می گیرد. این روش برای تحلیل زمانی نقاط برگشت روند قیمتی در تحلیل تکنیکال استفاده می شود. به این صورت که خطوط عمودی به سمت راست در حرکت می شوند که نشان دهنده مناطقی از زمان هستند که می توانند دچار یک چرخش در نقاط بالا و پایین باشند. این خطوط عمودی در نمودار بر اساس اعداد فیبوناچی نشان داده می شود و بر اساس این خطوط می توان نقاط مهم برای بازگشت و یا تغییر روند در نمودار را پیش بینی کرد.
جدول اطلاعات
برخی از اطلاعات اندیکاتور فیبوناچی خلاصه شده در جدول زیر درج شده اند.
موضوع | اندیکاتور فیبوناچی |
کاربرد اندیکاتور فیبوناچی | تعیین نقاط حمایت و مقاومت |
شاخه های قابل استفاده | بورس، فارکس، ارز دیجیتال |
Time Zone چیست؟ | فیبوناچی که به عنوان منطقه زمانی هم شناخته می شود. |
نام دیگر فیبوناچی FAN | فیبوناچی فان یا همان باد بزن |
اندیکاتور فیبوناچی ریتریسمنت
در تحلیل تکنیکال اصطلاح فیبوناچی ریتریسمنت بیانگر سطوحی از فیبوناچی هستند که بر روی یک خط افقی می توان نقاط حمایت و مقاومت مشخص کرد. در این روش هر درصد با درصد خاصی در ارتباطی می باشد که نشان می دهد قیمت نسبت به حرکت قبل تا چه حد اصلاح شده است. بنابراین سطوح فیبوناچی ریتریسمنت شامل 23.6%, 38.2%, 61.8%, 78.6% می باشد.
البته در این روش ۵۰٪ هم با وجود این که جز نسبت فیبوناچی محسوب نمی شود اما مورد استفاده قرار می گیرد. با استفاده از این شاخص ها می توان بین هر نقطه قیمت عمده را رسم کرد. به این صورت که مثلاً یک پایین و یک بالا را و سپس شاخص سطوح بین آن دو نقطه را ایجاد می کنند چنانچه ده دلار به قیمت اضافه شود و بعد ٪۲.۶ دلار کاهش پیدا کند ۲۳.۶٪ ریتریس شده است که این عدد یک عدد فیبوناچی می باشد.
استفاده از این اندیکاتور در شاخه های مختلف
اندیکاتور فیبوناچی در تحلیل با استفاده از یک سری از اعداد منظم و مرتبط با هم صورت می گیرد. به عنوان یک ابزار مفید برای شناسایی نقاط حمایت و مقاومت هر نمودار در تمامی عرصه های بازار مالی و سرمایه کاربرد دارد که در ادامه به برخی از نمونه های آن اشاره خواهیم کرد.
اندیکاتور فیبوناچی در ارز دیجیتال
بازار ارزهای دیجیتال یک بازار پر ریسک و پر نوسان می باشد. به همین خاطر معامله گران برای افزایش درصد موفقیت شان در معامله همواره با استفاده از ابزار های مختلف و از جمله اندیکاتور فیبوناچی بازار را به دقت مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهند تا در نهایت با تعیین دقیق نقاط حمایت به مقاومت بهترین نقطه خروج و ورود را به بازار تشخیص دهند.
اندیکاتور فیبوناچی در فارکس
تحلیل فیبوناچی با استفاده از یک سری اعداد صورت می گیرد. برای تحلیل گران در بازار فارکس که با استفاده از چنین ابزاری ترید و معامله میکنند اهمیت زیادی دارد. بنابر این سطوح فیبوناچی ابزار قدرتمند برای ترید در فارکس هستند. تحلیلگران این سطوح را گاهی به صورت مجزا و گاهی به صورت ترکیبی با دیگر ابزار های تحلیل برای شناسایی نقاط حمایت و مقاومت در نمودار ترکیب و استفاده می کنند.
اندیکاتور فیبوناچی در بورس ایران
از این اندیکاتور در ایران هم استفاده زیادی می شود. سرمایه گذاران و معامله گرانی که در بازار بورس فعالیت دارند قبل از هرگونه اقدام برای خرید و فروش سهم یا دارایی خود باید آینده آن سهم را با استفاده از ابزار های تکنیکال مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد.
یکی از روش های کارآمد در این زمینه دنباله فیبوناچی می باشد که سرمایه گذاران و تحلیل گران می توانند با استفاده از آن سود حاصل از معامله خود را افزایش بدهند. موقعی که از فیبوناچی در تحلیل بازار بورس استفاده میشود معمولاً با سه سطح ٪۳۸.۲، ۵۰٪ و ۶۱٪۸ ظاهر می شوند و این ها نقاط پیش و رو هستند که رفتار نمودار را در آینده پیش بینی می کنند.
اندیکاتور فیبوناچی اکستنشن چیست؟
فیبوناچی اکستنشن یا همان با گسترشی در مواقعی استفاده می شود که نمودار سطوح قیمت قبلی خود را می شکند و از آن گذر می کند. در این شرایط تحلیل گر برای این که بتواند سطوح مقاومت جدید را بعد از عبور از خط قبلی در نمودار تشخیص دهند از ابزار فیبوناچی اکستنشن استفاده می کنند.
تحلیلگران با استفاده از روش فیبوناچی اکستنشن می توانند برای به دست آوردن نقاط مقاومتی که هم در روند صعودی و هم در روند نزولی کاربرد دارد استفاده کنند.
اندیکاتور فیبوناچی اتوماتیک هم داریم؟
به دلیل کاربرد فراوانی که ابزار فیبوناچی در تحلیل بازار دارد در روش استفاده از آن نو آوری هایی صورت گرفته است. فیبوناچی اتوماتیک یکی از همین نوآوری ها می باشد. به این صورت که در فیبوناچی اتوماتیک دیگر نیاز نیست که نقاط مورد نظر را به صورت دستی در نمودار وارد کرد بلکه با اضافه کردن فیبوناچی به نمودار به صورت اتوماتیک تمامی فرآیند ها به صورت خودکار انجام می شود.
آموزش استفاده از اندیکاتور فیبوناچی
اندیکاتور فیبوناچی جزء ابزار های مهم تحلیل تکنیکال محسوب میشود. به همین خاطر فراگیری و آموزش آن همواره به سرمایه گذاران و تریدر های تازه کار توصیه می شود. در این زمینه مطالب آموزشی متعددی به صورت متن، کلیپ و فایل ها در وب سایت های مختلف موجود است که با مشاهده و فراگیری آن ها می توانید از این ابزار در تحلیل خود بهره ببرید.
انواع اندیکاتور فیبوناچی
اندیکاتور فیبوناچی انواع مختلفی دارد که هر کدام یک به یک روش ترسیم می شوند و معروف ترین انواع فیبوناچی عبارتند از:
فیبوناچی اصلاحی
معروف ترین روش فیبوناچی روش اصلاحی می باشد که با استفاده از آن نقاط احتمالی به مقاومت و حمایت در نمودار شناسایی می شود. در واقع برای پیش بینی اصلاح قیمت در برابر روند اولیه از سطوح بازگشتی فیبوناچی استفاده می شود و این سطوح بازگشتی همان خطوط افقی می باشند که نقاط احتمالی حمایت و مقاومت را نمایان می کنند.
گسترشی
دومین روش پر کاربرد در اندیکاتور فیبوناچی روش گسترشی یا همان اکستنشن می باشد که در رابطه با آن در مطالب بالا توضیحات لازم ارائه شده است.
Channel
از فیبوناچی کانال نیز برای مشخص کردن نقاط حمایت و مقاومت استفاده می شود که بر اساس اعداد فیبوناچی ایجاد شده است. به طور کلی این اندیکاتور تغییر شکل یافته فیبوناچی بازگشتی می باشد و تنها تفاوتی که با آن دارد در این است که به جای خطوط افقی در این روش خطوط مورب می باشند.
Arcs
فیبوناچی آرک یا کمانی به صورت نیم دایره هایی ترسیم می شوند که از خط پایه اندیکاتور به سمت بیرون نمایان می شوند. این کمان ها به عنوان خطوط مقاومت و حمایت در نظر گرفته می شوند. در این اندیکاتور روش ترسیم به این شکل است که باید نوک یک قله را به یک دره و یا بلعکس ترسیم شود.
Fan
فیبوناچی فان یا همان بادبزن نیز همانند روش های دیگر فیبوناچی برای نقاط حمایت و مقاومت استفاده می شود. روش ترسیم آن به این صورت است که ابتدا باید یک موج را در نمودار پیدا کرد سپس کف این موج را به سقف همان موج وصل کنید در این حالت با سه خط موازی که نشان دهنده اعداد فیبوناچی هستند مواجه خواهید شد و این سه خط همان نقاط مقاومت و حمایتی هستند.
Time Zone
این فیبوناچی که به عنوان منطقه زمانی هم شناخته می شود بر اساس زمان صورت می گیرد در واقع اندیکاتور زمانی بر روی موج های چارت آغاز می شود و به صورت خطوط عمودی به سمت راست بر روی نمودار نمایان می شود.
فیبوناچی سه نقطه ای چیست؟
احتمالا نام فیبوناچی 3 نقطه ای را شنیده اید. فیبوناچی سه نقطه ای یا همان پروجکشن به تحلیلگران کمک می کند تا سطوح استراتژیک قیمتی برای معاملات را شناسایی و برای توقف ضرر و یا تعیین قیمت هدف از آن استفاده کنند.
بنابر این از این روش برای یافتن نقاط بازگشتی بیش از ۱۰۰ درصد استفاده می شود. در فیبوناچی سه نقطه ای تحلیلگران از سه نقطه قیمت برای نمایش پیش بینی های فیبوناچی استفاده میکنند به همین خاطر به این ابزار سه نقطه ای گفته می شود.
چرا که برخلاف روش های ریتریسمنت و اکستنشن که فقط از دو نقطه استفاده می شود، برای ترسیم فیبوناچی پروجکشن از سه نقطه استفاده می شود. مهم ترین کاربرد های فیبوناچی پروجکشن تعیین اهداف قیمتی، تعیین نقاط ورود و همچنین یافتن حرکات متقارن در نمودار می باشد.
سوالات متداول
نظریه فیبوناچی چیست؟ فیبوناچی در اصل یک ریاضیدان به نام ایتالیایی بود که متوجه رابطه یک سری اعداد با یک دیگر شد که این اعداد در طبیعت با یک دیگر رابطه منظمی داشتند.
فیبوناچی زمانی چیست؟ فیبوناچی زمانی روشی دیگر در این اندیکاتور است که بر اساس زمان صورت میگیرد.
اندیکاتور فیبوناچی ریتریسمنت چیست؟ ریتریسمنت بیانگر سطوحی از فیبوناچی هستند که بر روی یک خط افقی میتوان نقاط حمایت و مقاومت مشخص کرد.
اندیکاتور فیبوناچی در بورس ایران چطور مورد استفاده قرار می گیرد؟ موقعی که از فیبوناچی در تحلیل بازار بورس استفاده میشود معمولاً با سه سطح ٪۳۸.۲، ۵۰٪ و ۶۱٪۸ ظاهر میشوند و این ها نقاط پیش و رو هستند که رفتار نمودار را در آینده پیش بینی می کنند.
چه موقع از فیبوناچی گسترشی در نمودار استفاده می شود؟ در مواقعی استفاده می شود که نمودار سطوح قیمت قبلی خود را می شکند و از آن گذر می کند.
آیا اندیکاتور فیبوناچی اتوماتیک هم وجود دارد؟ این اندیکاتور به صورت اتوماتیک در سایت تریدینگ ویو قرار گرفته است.
اندیکاتور Arcs به چه صورت نمایش داده می شود؟ فیبوناچی آرک یا کمانی به صورت نیم دایره هایی ترسیم می شوند که از خط پایه اندیکاتور به سمت بیرون نمایان می شوند و این کمان ها به عنوان خطوط مقاومت و حمایت در نظر گرفته می شوند.